Financije
StoryEditor

HUP: Snažan realni rast plaća usporava pad inflacije

06. Travanj 2024.
plaće, rast plaća, neto plaća, bruto plaća
Realni rast plaća iznosit će 6 posto što je tri puta brže nego u euro području

Nakon prosječne stope ‘harmonizirane’ inflacije od 8,4 posto u prošloj godini, u 2024. godini očekujemo prosječnu stopu inflacije na razini od oko 3,5 posto, navodi HUP u ‘Fokusu tjedna‘. Inflacija će dalje biti viša od prosječne stope u euro području (oko 2,3%), i to s obzirom na spomenuti relativno snažniji rast cijena usluga, kao i relativno snažniji rast osobne potrošnje u našoj zemlji kao rezultat snažnog realnog rasta ukupnih primanja zaposlenih (oko 15%).

- Iako se inflacija smiruje to još uvijek ne znači da je potpuno obuzdana s obzirom na nastavak snažnog realnog rasta plaća zaposlenih ove godine od oko 6 posto - otprilike tri puta više u odnosu na prosjek euro područja, što je naročito podržano nominalnim povećanjem plaća u javnom sektoru od oko 15 posto te minimalne plaće za 20 posto, uz posljedičnu indeksaciju na ‘minimalac’ u radno-intenzivnim granama kao što su turizam, trgovina ili graditeljstvo – navode iz HUP-a.

Spomenuto podiže rizik spirale plaća i maloprodajnih cijena, pogotovo jer plaće rastu znatno brže u odnosu na prosječni rast produktivnosti u ekonomiji (2-2,5 posto) Na razini euro područja, snažan rast plaća (4,5-5% nominalno, oko 2% realno u 2024.) nastavit će pogoniti cijene usluga, naročito one radno-intenzivne, i tako vjerojatno odgoditi stabilizaciju temeljne inflacije na razini od 2 posto, što je ciljana stopa inflacije Europske središnje banke.

Podaci s platforme za zapošljavanje Indeed tako pokazuju snažniji rast plaća u Njemačkoj na razini prosjeka euro područja nakon privremenog usporavanja rasta istih tijekom jeseni prošle godine. Zbog općenito snažnog pada cijena energenata, pojedine članice EU  napuštaju povoljni porezni tretman energenata.

I dalje se očekuje da će ESB početi smanjivati kamate polovinom 2024. godine, piše HUP, no očekivano labavljenje monetarne politike vjerojatno će biti nešto sporije u odnosu na očekivanja financijskih tržišta. Još prije mjesec dana financijska tržišta kladila su se na depozitnu kamatnu stopu na razini 2,50 posto na kraju ove godine, no konsenzus očekivanja se u posljednje vrijeme pomakao na stabilnu razinu od 3,0 posto kroz gotovo cijelu iduću godinu. Čelnici centralnih banka u euro području većinom ponavljaju kako je potrebno više izvjesnosti u pogledu ostvarenja srednjoročnog cilja inflacije na razini od 2 posto, zaključuju.

24. travanj 2024 18:34