Hrvatska
StoryEditor

‘Procedura prekomjernog deficita zadnja je prilika za Hrvatsku‘

24. Siječanj 2014.

Nakon najnovijeg smanjenja rejtinga, Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta ističe da je procedura prekomjernog deficita (EDP) za Hrvatsku zadnja prilika da nešto učini za gospodarstvo, dok Ante Babić smatra da bi bilo pametno pozvati Međunarodni monetarni fond (MMF).

Snižavanje rejtinga je bilo očekivano, nedavno se isto dogodilo i jednom broju zemalja u okružju, istaknuo je danas Lovrinčević s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Agencija Standard & Poor‘s snizila je danas dugoročni kreditni rejting Hrvatske na inozemnu i domaću valutu s BB+ na BB, uz stabilne izglede, jer bi se recesija mogla nastaviti šestu godinu zaredom.

 - Reakcija tržišta ovaj put je nešto nervoznija nego što je bila kod prijašnjih spuštanja rejtinga, jer se općenito ovaj dio Europe, jugoistok Europe smatra problematičnim prostorom, gdje većina zemalja ima problema s gospodarskim oporavkom i u zadnje vrijeme ima dosta problema s provođenjem reformi - izjavio je Lovrinčević na rubu stručne konferencije koju su organizirali Ured za informiranje Europskog parlamenta i Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj.

Hrvatska je tu na čelu te kolone, zajedno sa Slovenijom koja ima specifični bankarski problem, napominje Lovrinčević.

 - Za Hrvatsku se sve više percipira da ne uspijeva ubrzati reforme i izaći van iz višegodišnje recesije. Počinju se postavljati objektivna pitanja što će se događati u okviru procedure prekomjernog deficita, jer je zadnja prilika da Hrvatska u okviru te procedure pokuša jasno reći investitorima u svijetu da misli nešto ozbiljno napraviti sa svojom ekonomijom i reformama ili će nastaviti i dalje s politikom malih koraka koja dovodi do ovoga što nam se događa -zaključuje Lovrinčević.

S&P je u priopćenju istaknuo da u kontekstu predstojeće procedure prekomjernog deficita Europske komisije, očekuje da će hrvatska Vlada predstaviti mjere za smanjenje godišnjeg deficita za najmanje 0,5 posto BDP-a u 2014. i 2015. No, s obzirom na slabljenje političke podrške i nastavak recesije, ne očekuje da će mjere za smanjenje deficita koje će provoditi Vlada biti dovoljne da bi se stabilizirao pritisak na dug države u idućem razdoblju.

 - Kada padnete s minus jedan na minus dva, i dalje ste u podrumu - slikovito je kazao Ante Babić iz Centra za međunarodni razvoj. Kako ističe, ovo sniženje nije toliko bitno sada, koliko je bilo prošle godine, kada smo dobili ne-investicijski rejting.

 - Reforme bi mogle biti i brže. Prolaze prve dvije godine mandata Vlade, pa će apetit za reforme biti sve slabiji. Mislim da se sad ponovo aktualizira pitanje da bi bilo možda pametno pozvati MMF zato što se može dobiti aranžman od 2-3 milijarde dolara po kamatama od 2-3 posto, a dobijete i nekoga koga možete koristiti kao izgovor ‘MMF nam je rekao ovo ili ono - smatra Babić.

28. travanj 2024 21:56