Hrvatska
StoryEditor

Proizvođačke cijene veće 5 posto

08. Svibanj 2012.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u Hrvatskoj su u travnju u odnosu na ožujak bile više za 0,4 posto, a u odnosu na travanj prošle godine bile su veće za 5,2 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

Kada se isključe cijene energije, proizvođačke cijene u travnju su na mjesečnoj razini manje za 0,1 posto, a na godišnjoj su razini povećane za 1,5 posto. Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u travnju su u odnosu na ožujak više za 0,6 posto, a u odnosu na lanjski travanj više su za 6,2 posto.Cijene po kojima se industrijski proizvodi proizvedeni na domaćem prodaju na stranom tržištu u travnju su u odnosu na ožujak ostale na istoj razini, dok su u odnosu na travanj 2011. veće za 3,2 posto. Prema glavnim industrijskim grupacijama, u travnju u usporedbi s ožujkom proizvođačke cijene energije porasle su za 1,6 posto.

Cijene trajnih proizvodima za široku potrošnju pale su 0,5 posto, intermedijarnih proizvoda i kapitalnih proizvoda za po 0,1 posto, a cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju ostale su na istoj razini. Na godišnjoj razini, u travnju ove u usporedbi s travnjem 2011. proizvođačke cijene energije porasle su za 16,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju 3,6 posto, intermedijarnih proizvoda 0,2 posto, dok su cijene kapitalnih proizvoda pale za 0,5 posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Prema nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti, najviše su u travnju u usporedbi s istim mjesecom prošle godine porasle proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju, za 37,7 posto, ponajviše pod utjecajem 59,1-postotnog rasta proizvođačkih cijena u vađenju sirove nafte i prirodnog plina. U prerađivačkoj industriji proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle su za 3,9 posto, pri čemu se u proizvodnji prehrambenih proizvoda bilježi rast za 3,3 posto, a u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda za 18,6 posto. U opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 23,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1 posto.

27. travanj 2024 16:14