Hrvatska
StoryEditor

Promjena rejtinga neće imati značajnijeg učinka na zaduživanje zemlje

01. Veljača 2013.

Za Hrvatsku gospodarsku komoru (HGK) snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatskoj dijelom je bilo i očekivano.

No, ocjenjuju kako ta promjena načelno ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja, ali ističu da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize.

Snižavanje kreditnog rejtinga Hrvatske od strane agencije Moody‘s dijelom je bilo i očekivano nakon što je to prethodno učinila agencija Standard&Poor‘s, odgovorili su iz HGK komentirajući snižavanje kreditnog rejtinga.

Ističu kako je ‘očito da u neizvjesnim vremenima pozornost i oprez agencija jača prema zemljama koje ne uspijevaju uspostaviti gospodarski rast, koje ne provode dostatnu fiskalnu konsolidaciju te koje nisu dovoljno brze i efikasne u provedbi strukturnih reformi‘.

- Načelno, s obzirom na već postojeću situaciju, ova promjena rejtinga ne mijenja percepciju o našem gospodarstvu i kratkoročno neće imati značajnije učinke na mogućnost i uvjete zaduživanja zemlje, ali svakako upozorava da moramo intenzivirati napore u iznalaženju vlastitog puta izlaska iz krize - ističu iz HGK.

Agencija Moody‘s snizila je danas kreditni rejting Hrvatske na Ba1, koji označava neinvesiticijsku (špekulativnu) razinu, navodeći kao razlog slabe izglede za gospodarskim rastom i nedostatak fiskalne fleksibilnosti. Rejting je snižen na Ba1 s dosadašnje investicijske razine Baa3.

Moody‘s je istodobno promijenio izglede za hrvatski rejting s negativnih na stabilne ocjenjujući da postoji tek ograničeni rizik da dođe do značajnog pogoršanja fiskalne pozicije i zaduženosti.

Kreditni rejting Hrvatskoj sredinom prosinca prošle godine snizila je i agencija Standard & Poor‘s, na BB+, na također neinvesticijsku (špekulativnu) razinu. Prije toga je, krajem studenog, agencija Fitch zadržala kreditni rejting Hrvatske na BBB- (što je zadnja investicijska razina), ali je prognozu snizila sa stabilne u negativnu.

28. travanj 2024 21:32