Hrvatska
StoryEditor

Prosvjedi poljoprivrednika zbog neisplate poticaja i novog zakona

11. Veljača 2013.

Prosvjed upozorenja seljaka nezadovoljnih stanjem u hrvatskom agraru počeli su danas do podne na prosvjednom punktu u Ferovcu na cesti Požega - Našice, kao i na ludbreškoj obilaznici, dok je veći dio udruga poljoprivrednika za sada odgodio najavljene prosvjede.

Poljoprivrednici traže isplatu poticaja, legalizaciju poljoprivrednih objekata uz minimalni trošak, izmjene prijedloga zakona o poljoprivrednom državnom zemljištu za koji kažu da pogoduje ‘velikim igračima‘ na štetu obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva, te rješavanje nagomilanih problema u proizvodnji i preradi mlijeka.

Dragutin Dukić, predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje i predsjednik Koordinacije seljačkih udruga koje prosvjeduju, kazao je kako su se u prosvjed uključile seljačke udruge iz Požeško-slavonske županije. Dodao je kako se nalazi na prosvjednom punktu u Ferovcu, gdje je do 11 sati pristiglo 10 traktora, a kaže kako ih još pristiže.

Na upit kako komentira da veći dio seljačkih udruga danas neće izaći na cestu jer žele sačekati rezultate razgovora s premijerom i ministrom financija, Dukić je rekao kako se uvijek događalo da se prvi dan u prosvjede ne uključe sve županije, nego postupno.

Istaknuo je kako svi traže hitan razgovor s premijerom i ministrom financija te da će odluku o tome da li će prosvjedovati pred Saborom donijeti ovisno o tome hoće li ih primiti odgovorne osobe. Iako je većina poljoprivrednih proizvođača Hrvatske privremeno odustala od najavljenih prosvjeda, poljoprivrednici iz Varaždinske županije, njih 20-ak, nisu odustali od svoje namjere i započeli su danas u 11 sati sa prosvjedom u Ludbregu.

Koordinator prosvjeda za Varaždinsku županiju Miljenko Ivanuša kazao je kako je više desetaka poljoprivrednika ludbreškog kraja sa traktorima i strojevima blokiralo jedan trak ludbreške zaobilaznice.Istaknuo je glavne zahtjeve poljoprivrednika isplatu zaostalih poticaja za prošlu i 2011. godinu, omogućavanje legalizacije gospodarskih objekata bez plaćanja vodno-komunalnog doprinosa, određivanje jasnih parametara otkupne cijene mlijeka.

Ivanuša je napomenuo da od resornog ministra Tihomira Jakovine i ministra financija Slavka Linića žele jasne rokove i dinamiku isplate poticaja u pismenom obliku i da će na tome inzistirati. I dok su se poljoprivredni proizvođači u Varaždinskoj županiji odlučili na prosvjed, oni iz Međimurja održat će danas u poslijepodnevnim satima sastanak na kojem će razmatrati eventualno uključivanje u prosvjede.

Prema najavama iz Krapinsko-zagorske županije poljoprivrednici će za sutra organizirati miran prosvjed. Sindikat hrvatskih seljaka (SHS) spreman je sutra krenuti u seljačke prosvjede na području Vukovarsko-srijemske županije ukoliko do kraja današnjega dana predsjednik Vlade Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić ne pozovu predstavnike seljačkih udruga na razgovore kako bi se riješili problemi u poljoprivredi, potvrdio je predsjednik SHS-a Tomislav Pokrovac.

30. travanj 2024 04:25