Hrvatska
StoryEditor

Sigurnost hrane: Učinjeno puno, može i bolje

21. Svibanj 2013.

U Hrvatskoj su u nekoliko godina napravljeni značajni pomaci u sigurnosti hrane, uključujući i prilagodbu pravnoj stečevini EU, rekao je danas ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina otvarajući 7. konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane u Opatiji.

Kada je u pitanju sigurnost i kakvoća hrane važna je komunikacija svih sudionika u lancu, što jamči da građani jedu zdravu i ispravnu hranu, istaknuo je Jakovina.

Podsjetivši na nedavnu aferu s aflatoksinom u mlijeku, Jakovina je kazao kako se pokazalo da se kvalitetnim funkcioniranjem svih tako nešto može riješiti na kvalitetan način.

Najavio je da će Ministarstvo ići na spajanje Odjela sigurnosti hrane s Odjelom veterine.

Taj se iskorak odnosi prije svega na kontrolu sljedivosti hrane i pitanja informiranja u sustavu, rekao je Jakovina koji očekuje da će rad u novom ustroju biti još bolji, posebice u zaštiti interesa potrošača.

Govoreći o spremnosti Hrvatske za ulazak EU u području sigurnosti i kakvoće hrane, Jakovina je kazao da se na tom području ne radi intenzivno samo godinu i pol, nego da se već desetak godina radi na prilagodbi zakonske regulative, te ocijenio da su sve stručne institucije dosta toga napravile.

Zadovoljan sam jer je napravljen značajan posao, što ne znači da ne možemo biti bolji, rekao je.

Ulazak Hrvatske u EU donosi puno mogućnosti i izazova, a najveći su benefiti potpuna implementacija zakonodavstva EU, pravila igre koja će osigurati svim dobrim gospodarskim subjektima i poljoprivrednim proizvođačima da rade bolje i kvalitetnije na uređenom tržištu te korištenje velikih sredstava iz EU fondova, naglasio je ministar poljoprivrede.

Podsjetio je pritom da će poljoprivredi za izravna plaćanja na raspolaganju godišnje biti 373 milijuna eura, a za pojekte ruralnog razvoja 350 milijuna eura, odnosno više od 700 milijuna eura.

Basil Mathioudakis iz Europske komisije naglasio je da su sigurnost i kakvoća hrane od velike važnosti za građane EU, da hrana mora biti sigurna, a da se njena sigurnost mora temeljiti na dogovorenim i objektivnim kriterijima.

Dvodnevnu konferenciju o sigurnosti i kakvoći hrane organizira Sektor za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo HGK, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede,

Konferencija je okupila predstavnike nadležnih tijela i stručnih institucija, subjekte u poslovanju hranom te stručnjake iz institucija EU, a raspravljat će se o novostima i aktivnostima koje nadležne institucije provode na području sigurnosti i kakvoće hrane, novim aspektima sigurnosti hrane u Hrvatskoj, aktivnostima sanitarne inspekcije, prometu roba preko hrvatske granice i drugima.

27. travanj 2024 08:50