Hrvatska
StoryEditor

Sindikati: Kolektivni ugovori su svetinja

22. Svibanj 2012.
Piše:
lider.media

Hrvatski nezavisni sindikat usprotivio se pritiscima Vlade što se tiče prava iz kolektivnih ugovora, te su najavili žestoku borbu.

U posljednje vrijeme po riječima sindikata čelni ljudi Vlade pokušavaju posvađati sindikate i na taj način ih razjediniti i lakše slomiti u pregovorima oko kolektivnih ugovora. Ističu da se Vlada na ovaj način miješa u kolektivne pregovore, te da to oni neće dopustiti.- Mi pregovaramo s Upravama poduzeća, a ne s Vladom i takve udare nećemo trpjeti. Uprave je postavila Vlada i dosta njih ne razumije se u materiju, te da pokažu da nešto rade udaraju na prava radnika. Kolektivni ugovori su svetinja i nećemo dopustiti miješanje politike. Prelilo se i naše strpljenje. Ovdje se ne radi o otkazivanju ugovora zbog prava već zbog politike. Ovako ne može i mislim da će se svi sindikati ujediniti u borbi za kolektivne ugovore – istaknuo je predsjednik Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

Istaknuli su da tri četvrtine građana sa svojim primanjima teško pokrivaju mjesečne troškove, dok dvije trećine ima plaću ispod prosjeka. - Vlada je očuvala rejting kod agencija na obećanjima o fleksibilnijim radnim obavezama i smanjenim pravima. Mi smo jedina prava oporba koju Vlada ima i treba prvo nas slomiti, poručio je Darko Maras, koordinator u Nezavisnom sindikatu.

Sindikati se nisu spremni odreći materijalnih prava, ali ističu da u ovoj hajki nisu javnosti prezentirani pravi podaci. U Jadroliniji nedostaje ljudi, a u HEP-u je problem drugačiji.U HEP-u nema viška ljudi, nego ima manjka posla. Zašto se očitavanje brojila, košenje trave oko objekata ili postavljanje dalekovoda daju vanjskim tvrtkama kada bi HEP to najbolje napravio? Mislim da je to pitanje na koji bi morali direktori odgovoriti. Mi imamo 1,5 milijardu kuna nenaplaćenih potraživanja i još smo uvijek socijalno osjetljivi. Mi ne isključujemo struju svima kojima bi trebali, a uz to nitko ne piše o prijetnjama koje imaju naši radnici pri takvim poslovima – rekao je predstavnik sindikata HEP-a Dubravko Čorak.

- Srž problema koji muči javnost je masovnost i broj zaposlenih koji imaju velika prava. Davno smo rekli da smo za otpuštanje političkih uhljeba koji su došli u državna poduzeća kao nagrada za svoju poslušnost. Mi smo za otpuštanje takvih, ali da odu kako su i došli – praznih džepova – poručio je Mijat Stanić, predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata.Po žestokom nastupu Nezavisnih sindikata pred nama je sigurno dugo toplo ljeto s puno obračuna na relaciji Vlada - sindikati.

30. travanj 2024 03:57