Hrvatska
StoryEditor

Škrlec: Cirkularna ekonomija pozitivan je odgovor na probleme nezaposlenosti, osobito mladih

17. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Uoči sutrašnje međunarodne konferencije o cirkularnoj ekonomiji na Zagreb Business Summitu svoje viđenje ovog ekonomskog trenda i same konferencije s nama je podijelio Davor Škrlec, zastupnik u Europskom parlamentu, koji će sudjelovati na panelu o statusu EU zakonodavnog okvira Cirkularne ekonomije.

Zašto model cirkularne ekonomije može biti prilika za Hrvatsku? Kada očekujete da bi se model cirkularne ekonomije mogao početi primjenjivati u Europi odnosno u Hrvatskoj?

- Model cirkularne ekonomije podrazumijeva promjenu paradigme dosadašnjeg upravljanja resursima na učinkovit i pametan način, a temelje polaže u eko-inovacije, eko-dizajn, napredne tehnologije, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije. Među ostalim, cirkularna ekonomija uključuje industriju, poslovne modele i životne navike koji otpad tretiraju kao resurs za ponovnu upotrebu. Svaki proizvodni proces mora u obzir uzeti dugoročnije ciljeve koji prije kraja vijeka trajanja proizvoda uključuju mogućnost njegovog lakšeg popravka ili prenamjene pa tek zatim postupak recikliranja ili prerade u druge proizvode. Upravo je taj izazov velika prilika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj koje može pokrenuti cijelo gospodarstvo i omogućiti održivi način izlaska iz ekonomske krize. Cirkularna ekonomija pozitivan je odgovor na probleme nezaposlenosti, osobito mladih ljudi, i trajni doprinos stvaranju novih poslovnih modela i poslova koje nazivamo zelenim radnim mjestima. Na taj način u isto vrijeme doprinosimo borbi protiv sve izraženijih klimatskih promjena i održivom gospodarskom razvoju. Već je mnogo pozitivnih primjera diljem Europe, a Europska unija sve više definira i zaokružuje zakonodavni okvir za uspješnu provedbu i primjenu modela cirkularne ekonomije kao okosnice pametnog, održivog i uključivog rasta Strategije Europa 2020. Upravo je i to vrijeme do kada bi Hrvatska trebala iskoristiti priliku i strukturno prilagoditi svoje gospodarstvo i poslovnu klimu.

Zašto ste odabrali ZBS/Ekotehno za predstavljanje teme „Cirkularna ekonomija“ široj javnosti?

- Zagreb Business Summit i Ekotehno sajam u organizaciji Zagrebačkog velesajma veliki je i međunarodno prepoznat događaj koji okuplja predstavnike svih sektora u Republici Hrvatskoj, osobito male i srednje poduzetnike koji čine ključan faktor u prijelazu na cirkularnu ekonomiju. Oni su zbog svoje inovativnosti i prilagodljivosti novim uvjetima najbolji pokretači nužnih promjena. Ima li stoga bolje mjesto za predstavljanje aktualnog modela koji stvara nove poslovne izazove i prilike?

29. travanj 2024 11:46