Hrvatska
StoryEditor

Sljedeći tjedan novosti oko Kupara, kreće potraga za investitorom za Brijune

10. Siječanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministar turizma Darko Lorencin predstavio je rezultate u turizmu za 2013. godinu. Bilježi se rast dolazaka i noćenja, te porast prihoda.

Na Jadranu i u Gradu Zagreba prošle godine bilo je 12,43 milijuna dolaska što je 5,5 posto više nego godinu ranije, a porast od 4,1 posto bilježi i broj noćenja te je u protekloj godini bilo nešto više od 72 milijuna noćenja. Također ministar Lorencin izrazio je zadovoljstvo povećanjem u pred i posezoni. Što se tiče pojedinačnih dolazaka rast se bilježi na skoro svim tržištima, osim Rusije koja bilježi pad od 22 posto.

- Za ovu godinu smo još više olakšali problem s vizama i nadamo se da će to pomoći povratku ruskih gostiju na Jadran. Svima će biti omogućeno dobivanje viza na 180 dana s mogućnošću više ulazaka u zemlju. Drago nam je da Poljaci bilježe veliki skok te po brojevima mijenjaju Talijane koji stagniraju. Veliki skok bilježi se iz Velike Britanije i to je tržište na kojem moramo još dodatno raditi – istaknuo je Lorencin.

Dodao je da moraju dodatno poraditi na sadržajima u pred i posezoni jer u tom periodu nije dovoljno ponuditi samo more i sunce. Što se tiče finacijskih pokazatelja oni su poznati za prvih devet mjeseci. Prihodi od putovanja po HNB-u iznose 6,6 miljardi eura što je 4,7 posto više nego godinu ranije, dok su prihodi od turističkih djelatnosti prema ministarstvu finacija veći za 11,7 posto te iznose 20,8 milijardi kuna. Na to je ponajviše utjecaja imala fiskalizacija. Direktorica Hrvatske turističke zajednice istaknula je da će i dalje sudjelovati na sajmovima i pokušati učiniti Hrvatsku što atraktivnijom destinacijom.

- Moramo ponuditi turistima više sadržaja kako bi podignuli njihovu potrošnju. Nas u HTZ-u očekuje nova strategija i redizajna turističkog brenda kako bi jačali prisutnost na svim tržištima. Također redizajnirat ćemo i digitalne stranice kako bi bili još dostupnii. Sudjelovat ćemo na 34 sajma, a organizirat ćemo i radionice kako bi što spremniji dočekali sljedeću turističku sezonu – rekla je Matešić.

Ove godine ministarstvo je osiguralo 74 milijuna kuna za potpore u turizmu, a nadaju se završecima predstečajnih nagodbi kako bi dobili prijeko potrebne dodatne krevete koje nedostaju. Također kreće se u turistifikaciju vojne imovine, a sljedeći tjedan trebala bi se donijeti odluka oko iskazivanja javnog interesa za Kupare, a kreće i potraga za investitorom za Brijune. Od sljedeće sezone ministar očekuje daljnji rast, a pogotovo što zbog uspješnih predstečajnih nagodbi raste kapacitete što je do sada bila velika boljka

16. svibanj 2024 01:31