Hrvatska
StoryEditor

Slovački investitor St. Nicolaus poručuje: Priča o Badelu 1862 još nije završena

13. Rujan 2016.
Piše:
Ivana Tarnaj

Bitka za Badelove pogone na zagrebačkom Žitnjaku te za vinarije u Benkovcu i Daruvaru, između đakovačke Meteor Grupe i drugog ponuđača, slovačke tvrtke St. Nicolaus, čini se, još nije okončana.

Iako su prošloga tjedna iz đakovačke tvrtke Meteor izvjestili Ministarstvo gospodarstva kako su stekli kontrolu nad više od dvije trećine tražbina prijavljenih u predstečajnoj nagodbi Badela 1862, slovački ponuditelj, tvrtka St. Nicolaus, nema namjeru odustati. Barem ne dok ne vide Meteorove ugovore, odnosno potvrde nadležnih institucija jesu su Meteorovi ugovori o preuzimanju 67,5 posto potraživanja izvršni ili opcijski.

Naime, od plana ulaska u Badel 1862, Slovake nije odvratila niti objava Meteor Grupe, kako im je podršku dao i vjerovnik -Atlantic Grupa.

-Smatrajući da je naša ponuda uistinu opsežno obrazložena i visoko kvalitetna, obvezali smo se uložiti sva potrebna sredstva kojima doista i raspolažemo za dokapitalizaciju i povećanje kapitala Badel 1862, a u iznosu do 25 milijuna eura te istakli da smo, ukoliko bude potrebno, spremni uložiti i dodatna sredstva u budućnosti. Ukratko, našom smo ponudom zadovoljili sve tražene uvjete kao i ponudili sve ono što je nužno za dugoročan razvoj i inovacije kao i sigurnu i uspješnu  budućnost Badela 1862, a za što kao vodeća kompanija ove branše imamo sve potrebne reference i sredstva- kaže Nataša Cesarec Salopek, ovlaštena osoba za odnose s javnošću tvrtke St. Nicolaus. Način na koji je išao proces odabira strateškog partnera, ali i krajnji rezultat tog procesa, u najmanju ruku, smatraju neobičnim.

-Iako  je proces izbora strateškog investitora za Badel prošlog tjedna krenuo u nešto drugačijem smjeru zbog “neobičnih” informacija naših konkurenata, za konačnu odluku ipak treba pričekati odluke nadležnih institucija za koje vjerujemo  da će, temeljem provjere svih potrebnih dokumenata i saznanja, donijeti najbolju odluku za Badel 1862- naglašavaju Slovaci.

Naime, zbrka je nastala jer je riječ o dva zasebna procesa. Prvi je predstečajna nagodba, koja je u zastoju, a drugi je bio postupak pronalaska strateškog partnera, poziv koji je objavljen na službenim stranicama Badela 1862, a u čemu je sudjelovala tvrtka St. Nicolaus. Kako je Meteor svojom ponudom ušao u predstečajnu nagodbu, koja je odlukom države u zastoju, i to na način da je sudjelovao u  postupku pronalaska strateškog partnera - u St. Nicholausu traže odgovor zašto je ovo nadmetanje išlo na način na koji je išlo. Tek uvidom u dokumentaciju razmatrat će daljnje pravne korake.

U tom kontekstvu valja stoga tumačiti i izjave donedavnog ministra gospodarstva Tomislava Panenića koji je ocijenio  kako je u cijelom postupku narušena poslovna etika prema slovačkom ponuđaču, ali i naglasio da je postupak odrađen u skladu sa zakonima.

Podsjetimo, Meteor je za Badel 1862 ponudio preko 26 milijuna eura. Država u Badelu 1862 ima vlasnički udjel od 78 posto, od čega 67,68 posto kroz Cerp te 10,20 posto kroz Kapitalni fond.

29. travanj 2024 06:32