Hrvatska
StoryEditor

Što nosi novi zakon o leasingu?

16. Travanj 2013.

Ministarstvo financija otvorilo je javnu raspravu o Nacrtu prijedloga zakona o leasingu koja će biti otvorena do 30. travnja, a cilj i svrha javne rasprave je prikupiti mišljenja zainteresirane javnosti o predloženom zakonu o leasingu, objavljeno je na web stranicama tog ministarstva.

Primjena važećeg Zakona o leasingu, napominju iz Ministarstva financija, dovela je do određenih nedostataka i to posebice u dijelu koji se odnosi na određivanje leasing društava. Novi zakon o leasingu donosi se upravo i zbog rješavanja tih nedostataka te u svrhu boljeg uređenja tog područja.

Tako se prijedlogom zakona o leasingu planira obuhvatiti veći broj prijedloga izmjena kojima će se redefinirati uloga leasing društava (poslovi i objekti leasinga) kako bi im se omogućio lakši način poslovanja, odnosno bolja regulacija. Sama svrha donošenja zakona o leasingu je doprinos snažnijoj regulativi i povećanje stabilnosti tog dijela financijskog tržišta.

Izvršena su određena poboljšanja kod postupaka nadzora nad leasing društvima, definiran je jasniji stav nadzora nad drugim osobama te suradnja nadzornih tijela. Također, detaljnije su uređene odredbe koje propisuju registar objekata leasinga, poslovne knjige i povjerljive podatke. Prijedlog zakona o leasingu predviđa i detaljnije propisivanje organizacijskih uvjeta, čime je uređen sustav upravljanja rizicima, interne revizije te delegiranje poslova na na treće osobe, navode iz Ministarstva financija.

27. travanj 2024 05:54