Hrvatska
StoryEditor

Tehnix je važan čimbenik koncepta u kojem se sve reciklira

09. Ožujak 2016.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Tehnix je vodeća ekoindustrija u proizvodnji strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša i prerasta u regionalnog i svjetskog lidera. Njegova je tehnologija prepoznata u svijetu, valjda će biti i u Hrvatskoj

Sedam jedinica lokalne samouprave u Međimurju prošli je tjedan potpisalo odluku o pristupanju međunarodnoj strategiji ‘Zero Waste 2020.‘ (koncept bez otpada, tj. sve se reciklira). Time su ušle u društvo najboljih europskih praksi u gospodarenju otpadom te se obvezale da će do 2020. dosegnuti  cilj od 70 posto odvojeno prikupljenog otpada. Svečanom potpisivanju odluke prisustvovali su predstavnici lokalnih jedinica, komunalnih tvrtki, ekoudruga te Ministarstva zaštite okoliša i prirode, kao i ministar Slaven Dobrović, koji su imali priliku obići kompostanu u Prelogu, reciklažno dvorište i sortirnicu koje je opremila tvrtka Tehnix Đure Horvata te pogone te tvrtke.

Osim što Međimurje već sada ima najbolje rezultate u gospodarenju otpadom ono i samo proizvodi opremu koja je za to potrebna. Tehnix je vodeća ekoindustrija u proizvodnji strojeva i opreme koji su u funkciji zaštite okoliša i prerasta u regionalnog i svjetskog lidera  koji  gotovo 80 posto svoje proizvodnje, odnosno 20 milijuna eura, izvozi. Njihova je inovativna tehnologija MBO-T, koja daje najbolje rezultate u zbrinjavanju otpada uz minimalne troškove i važan je dio koncepta bez otpada te cirkularne ekonomije, dobila brojna svjetska priznanja. Da je ta tehnologija prepoznata u cijelom svijetu, potvrđuju ugovori iz Irana, Gane, Egipta te drugih zemalja svijeta. No sve to Tehnixu malo znači u Hrvatskoj u kojoj se javljao na natječaje za opremanje regionalnih centara, ali svoju tehnologiju zasad nije uspio plasirati. S novom vladom i novom strategijom te planom gospodarenja otpadom koji bi se trebali izraditi možda i uspije.

27. travanj 2024 21:15