Hrvatska
StoryEditor

Tko će se smjeti baviti malim ribolovom?

25. Siječanj 2014.

Obavljanje malog ribolova bit će do kraja veljače dopušteno osobama koje imaju važeće odobrenje za mali ribolov i potvrdu o uplaćenoj naknadi za obavljanje malog ribolova za 2013., a od početka ožujka do kraja ove godine moći će ga obavljati samo mali ribari u dobi 60 i više godina s prebivalištem na otocima ili poluotoku Pelješcu, doznaje se iz Ministarstva poljoprivrede koje će uskoro objaviti pravilnik kojim će propisati mali ribolov.

Tim će se pravilnikom, kako navode, propisati tko će i do kada zadržati pravo obavljanja malog ribolova u 2014. te kriteriji za izdavanje potvrde o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za 2014.

Mali će ribolov biti dopušten do 28. veljače 2014. svim osobama koje imaju važeće odobrenje za njega i potvrdu da su platili naknadu za 2013. ili da imaju pravo na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade.

Nakon toga, od 1. ožujka do 31. prosinca 2014., mali ribolov će moći obavljati samo osobe koje posjeduju važeće odobrenje i potvrdu o pravu na obavljanje malog ribolova bez obveze plaćanja naknade za ovu godinu, ali uz određene kriterije.

Ti kriteriji su, kako navode iz Ministarstva, da imaju prebivalište na otocima ili poluotoku Pelješcu, da u 2014. navršavaju 60 godina života ili su stariji, da su ostvarili ukupan dohodak u 2013. koji po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 50 posto proračunske osnovice.

Ti će mali ribari moći nastaviti obavljati mali ribolov do kraja godine kao i do sada, ističu iz Ministarstva i dodaju kako će ostali u dobi od 60 i više godina to moći temeljem podnesenog zahtjeva za izdavanje povlastice do izdanja rješenja o njihovu zahtjevu.

Povlastice će biti izdane samo onim malim ribarima koji zadovolje uvjete za izdavanje povlastice, svim ostalima će zahtjev biti odbijen, poručuju iz resora poljoprivrede.

"Nakon 1. siječnja 2015. dosadašnji će mali ribari moći obavljati ribolov mrežama stajačicama samo ako imaju povlasticu za mali obalni ribolov, a svi ostali će moći obavljati ribolov ribolovnim alatima koji su dopušteni u sportskom ili rekreacijskom ribolovu te će trebati izvaditi godišnje dozvole za te oblike ribolova", navode iz Ministarstva.

Objašnjavaju, naime, kako je prema propisima u EU dozvoljena upotreba mreža stajačica samo u gospodarskom ribolovu te kako se Hrvatska u pregovorima s EU s obvezala da će to poštivati i ukinuti kategoriju malog ribolova.

Dogovoreno je postupno smanjivanje, pa tako s 31. prosincem 2014. taj oblik ribolova prestaje postojati.

U pregovorima je dogovoreno da se pod određenim uvjetima dijelu malih ribara omogući prelazak u gospodarski ribolov, a svi ostali koji ne zadovoljavaju te uvjete mogu se nastaviti baviti ribolovom koristeći ribolovne alate koji su dozvoljeni u športskom ili rekreacijskom ribolovu.

Iz Ministarstva najavljuju kako će zajedno s pravilnikom o kriterijima biti objavljen i novi pravilnik o malom obalnom ribolovu.

28. travanj 2024 22:31