Hrvatska
StoryEditor

Todorić i dalje na vrhu liste hrvatskih milijunaša

27. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Stotinu najbogatijih Hrvata prema listi hrvatskog izdanja časopisa Forbes ove godine ima 12,4 milijarde kuna bogatstva u dionicama kompanija, jedinog kriterija imućnosti koji se u Hratskoj može transparentno pratiti.

Lani je prvih stotinu milijunaša imalo 13,5 milijadi kuna u dionicama, no hrvatski milijunaši nisu osiromašili, već je najbogatiji među njima Ivica Todorić vlasnik koncerna Agrokor s burze povukao dionice Konzuma.

Prema danas objavljenom izdanju Forbesa Ivica Todorić koji se nalazi korak do kupnje slovenskog Mercatora ima 3,3 milijarde kuna sagleda li se burzovna vrijednost Belja, Jamnice, Leda, PIK Vinkovaca, Tiska, Vupika, Zvijeze i Žitnjaka, kompanija iz sustava Agrokora u kojem je Todorić lani svoj udio povećao sa 75 na 98 posto. 

Analitičar Forbesa procjenjuje da sam Konzum vrijedi 3,3 milijarde kuna, što Todorića sa bogatsvom većim od milijardu dolaraprvi put kvalificira za ulazak na globalnu listu milijardera Američkog Forbesa.

Nakon Todorića na listi su kao i lani čileanska obitelj Lukšić koju u Hrvatskoj predstvalja Davor Lukšić unuk pokojnog Andronica Lukšića. Emil Tedeschi čvrsto kao i lani drži treću poziciju na listi i posljednji je milijarder među bogatim Hrvatima.

30. travanj 2024 16:08