Hrvatska
StoryEditor

Trg pravde: Od siječnja nikakva pomaka

12. Listopad 2014.
Piše:
lider.media

Iako se ministar pravosuđa Orsat Miljenić opirao ideji da se na zagrebačkom Črnomercu sagradi trg pravde, na kojem bi bile smještene mnoge pravosudne ustanove, izvukao je kraći kraj. Bar zasad.

Projekt trga pravde na kojem se trebaju sagraditi zgrade za o županijski, trgovački i prekršajni sud, vrijedan 1,65 milijardi kuna, nastavlja se, iako malo sporije nego što su zamislili SDP-ovi koalicijski partneri iz HNS-a. Glavni je promotor te skuperskupe investicije ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak. Projekt bi se trebao provesti javno-privatnim partnerstvom. No nakon prve faze u siječnju, kad su odabrani tzv. sposobni natjecatelji koji idu u idući krug nadmetanja, sve je zastalo, a imena natjecatelja drže se u strogoj tajnosti. Drugi krug nadmetanja u kojem bi se prikupljale obvezujuće ponude investitora još nije proveden, ali mogao bi biti do kraja godine. Sve u svemu, sve je još daleko od odabira strateškog partnera za to superskupo ulaganje.

Prema navodima Centra za praćenje energetskog poslovanja i ulaganja koji koordinira provedbu projekta, javni je partner u ulaganju Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI), a Ministarstvo pravosuđa korisnik je sagrađenih zgrada. U međuvremenu se doznalo i da DUUDI nije baš oduševljen gradnjom trga pravde zbog neriješenih odnosa s Ministarstvom u tom projektu.

Gradnja bi trebala biti završena za pet godina, a javni partner plaćao bi privatnomu naknadu za raspoloživost prostora tijekom 25 godina. Nakon toga svi sadržaji vratili bi se u vlasništvo javnog sektora bez naknade, kažu u Centru.

Već smo se naviknuli na to da je od ideje do provedbe dug put, pa ćemo to gledati i ovaj put. I svjedočiti, vjerojatno, još ponekoj svađi koalicijskih partnera o trgu pravde.

18. svibanj 2024 11:21