Hrvatska
StoryEditor

Trgovina na malo: Očekuje se rast potrošnje 30. mjesec zaredom

30. Ožujak 2017.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak prvu procjenu prometa u trgovini na malo u veljači, a očekuje se nastavak rasta potrošnje već 30. mjesec zaredom, i to po sličnoj stopi kao i mjesec dana prije.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, u prosjeku očekuju rast potrošnje u veljači za 2,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Njihove procjene rasta kreću se u rasponu od 2,2 do 2,7 posto.

Bila bi to slična stopa rasta kao i mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 2,6 posto na godišnjoj razini.

Tako bi se nastavio rekordni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje na godišnjoj razini posljednji puta zabilježen u kolovozu 2014. godine.

>>>Potrošnja porasla 5,8 posto, najviše od rujna 2007.

Rast potrošnje 30 mjeseci zaredom nije zabilježen od kada DZS vodi te podatke.

"Očekujemo nastavak pozitivnih kretanja u trgovini na malo uslijed rasta dohotka kućanstava, kao rezultat promjena u sustavu oporezivanja dohotka, i rasta zaposlenosti", navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.

Rast potrošnje zahvaljuje se, među ostalim, trendu rasta plaća koji traje još od početka 2015. godine, kada su uvedene porezne promjene na dohodak.

A nove izmjene u oporezivanju dohotka, koje su stupile na snagu početkom ove godine, mogle bi dodatno potaknuti potrošnju, kažu analitičari.

Podaci o maloprodaji važni su jer će pokazati je li nastavljen snažan rast potrošnje i u prvim mjesecima ove godine.

S rastom od 3,6 posto osobna potrošnja bila je jedan od najvažnijih pokretača ubrzanja rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) u četvrtom lanjskom tromjesečju na 3,4 posto na godišnjoj razini, što je bio najbrži rast gospodarstva još od 2008. godine.

24. svibanj 2022 11:53