Hrvatska
StoryEditor

Tržište rada konačno će se povezati s visokim obrazovanjem

21. Travanj 2015.

U prostorima Hrvatske udruge poslodavaca danas je potpisan Sporazum o suradnji između HUP-a, Vijeća studenata veleučilišta i visokih škola Republike Hrvatske, Instituta za razvoj obrazovana, te Hrvatske Obrtničke komore. Ovaj sporazum trebao bi riješiti gorući problem nepovezanosti tržišta rada sa visokim obrazovanjem.

Osim za potpisivanje sporazuma ovo okupljanje je iskorišteno i za održavanje panel rasprave pod nazivom ’ Trendovi u povezivanju tržišta rada s visokim (stručnim)obrazovanjem u EU i Hrvatskoj’.

- Struktura kvalifikacija ne odgovara stanju na tržištu. Tako danas imamo prevelik broj studenata društvenih znanosti koje nemamo gdje zaposliti. No, ono na čemu Ministarstvo danas radi jest povećanje učenja na radnom mjestu. Smatram da je stručna praksa posebno bitna kod visokog obrazovanja - izjavila je na panelu Ružica Beljo Lučić, pomoćnica ministra znanosti, obrazovanja i sporta.

Dekan veleučilišta Vern Vlatko Cvrtila kao glavni izazov spomenuo je preveliku fragmentiranost između srednjeg i visokog obrazovanja, a rješenje vidi u preuzimanju modela iz inozemstva, dok Mislav Balković iz HUP-a smatra da je ključno što zapravo stoji iza te prakse, te kako je ona organizirana.

- Studenti su generatori promjena. Od povezanosti između studenata i tvrtki koristi mogu imati i oboje, no svjestan sam da u Hrvatskoj zbog velikog broja nezaposlenosti mladih takva suradnja uvelike otežana - izjavio je Johan Cloet, glavni tajnik EURASHE, europske udruge institucije za visoko obrazovanje.

Petar Lovrić, predsjednik HUP-ove Udruge malih i srednjih poduzetnika, smatra kako je glavni problem što mali poduzetnici ne znaju što treba činiti, niti koje su im mogućnosti glede uzimanja mladih ljudi na praksu.

– Mali poduzetnik pokušava preživjeti. On nema ni vremena ni opcija ići okolo i tražiti i razmišljati koji student je najbolji i koga će zaposlit. Kada se stvori bolja atmosfera bit će i više radnih mjesta za mlade. Smatram da je većim tvrtkama danas puno lakše prakticirati model suradnje s fakultetima - zaključio je Lovrić.

29. travanj 2024 17:15