Hrvatska
StoryEditor

Ugovor HOK-a i HEP-Opskrbe oko isporuke struje pod povoljnijim uvjetima ne bi bio sporan

14. Ožujak 2016.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja mišljenja je da načelno nije sporan okvirni ugovor koji bi Hrvatska obrtnička komora sklopila s HEP-Opskrbom o nabavi električne energije za članove HOK-a pod povoljnijim uvjetima, priopćeno je u ponedjeljak iz Agencije.

Agencija je mišljenju dala HOK-u vezano uz namjeru da s HEP-Opskrbom sklopi okvirni ugovor kojim bi se članovima HOK-a omogućila opskrba električne energije pod povoljnijim uvjetima. Pogodnost bi mogli koristiti samo članovi HOK-a koji uredno ispunjavaju članske dužnosti, navodi se u priopćenju Agencije od koje je HOK zatražio mišljenje vezano uz eventualnu primjenu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja.

- AZTN je, isključivo na temelju podataka iz HOK-ovog dopisa i bez uvida u konkretni ugovor, zaključio kako u ovom slučaju nisu ispunjeni zakonski uvjeti o sklapanju sporazuma u smislu odredba Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja pa time niti za ocjenu o zabranjenom sporazumu koja je u nadležnosti Agencije. Naime, iako su članovi HOK-a obrtnici, odnosno poduzetnici, a HOK je udruženje poduzetnika, HEP ugovor sklapa s krajnjim kupcem/korisnikom usluge. Stoga taj ugovor ne predstavlja sporazum u smislu propisa o zaštiti tržišnog natjecanja, navodi se u priopćenju.

Istodobno, budući da se HEP-Opskrba nalazi u vladajućem položaju na mjerodavnom tržištu, Agencija je, razmatrajući mogućnost potencijalne zlouporabe vladajućeg položaja, u mišljenju istaknula kako odobravanje popusta svim krajnjim kupcima (članovima HOK-a) pod jednakim uvjetima, načelno nije sporno.

- Međutim, HEP – Opskrba isporuku električne energije članovima HOK-a pod povoljnijim uvjetima u pravilu ne bi smjela uvjetovati primjenom sankcija ukoliko druga ugovorna strana (HOK ili bilo koji član) želi promijeniti opskrbljivača. Naime, poduzetnik u vladajućem položaju mora postupati s osobitom pažnjom kako ne bi narušio tržišno natjecanje na mjerodavnom tržištu (u odnosu na pojedine kupce (poduzetnike) i u odnosu na svoje konkurente na tržištu. Ovo se posebno odnosi na cjenovnu politiku, odnosno sustav popusta. Popusti koji se temelje na količini odnosno koji se dodjeljuju ovisno o standardnom i objektivnom pragu kupnje, u pravilu nisu zlouporabni, ističu iz AZTN-a.

Iz Agencije napominju i kako su se u svom mišljenju dodatno ogradili "ukazujući HOK-u da pri sklapanju ugovora mora voditi računa o pravilima o državnim potporama (za čiju su primjenu nadležni Ministarstvo financija i Europska komisija) te da analizom nije ulazila u prava i obveze HEP-a koji proizlaze iz posebnih propisa koji uređuju tržište električne energije u nadležnosti drugih tijela".

- Neovisno o upitu HOK-a, pak, AZTN, i njemu i svima ostalima, ukazuje kako je sa stajališta temeljnih načela tržišnog natjecanja uvijek poželjno da se nabava proizvoda i usluga obavlja putem javne nabave kako bi svi zainteresirani dobavljači pod jednakim uvjetima imali pristup tržištu odnosno sklapanju ugovora, zaključuje se u priopćenju Agencije.

29. travanj 2024 04:10