Hrvatska
StoryEditor

Ulaskom u EU puno će se morati raditi na području odvodnje i tretmana otpadnih voda

12. Prosinac 2012.

Nakon što je prije 14 mjeseci u Karlovcu ustanovljen Nacionalni centar za obrazovanje djelatnika vodno-komunalnoga gospodarstva TCC, danas je u Karlovcu održana konferencija pod nazivom ‘2. Hrvatsko-njemački dan gospodarenja vodama‘.

Osnivači TCC-a su njemačko Savezno Ministarstvo za okoliš, zaštitu prirode i nuklearnu sigurnost, njemačka Savezna agencija za okoliš, te Udruženje njemačkog vodnog gospodarstva (German Water Partnership), a s hrvatske strane partneri-osnivači su Vodovod i kanalizacija Karlovac i Veleučilište Karlovac. Svjestan značaja TCC-a ne samo za Hrvatsku, već i u širem regionalnom centru, njegov koordinator s hrvatske strane Krešimir Veble iz ViK-a Karlovac iznio je i negativnosti koje i dalje prate rad TCC-a, kako one ne bi postale pravilo ponašanja u daljnjem radu.

- Na osam radionica s hrvatskim trenerima i dvije radionice za trenere, koje su vodili njemački treneri, obuku je završilo 128 polaznika, od kojih njih 21 za trenere s kvalifikacijom za obuku u Hrvatskoj i inozemstvu. Činjenica je da neki od njih više ne žele surađivati na projektu jer im nijedan od treninga još nije plaćen. I sam radim kao predavač na Veleučilištu i također nisam dobio ništa plaćeno, iako sam uložio šest tjedana da bih se pripremio za radionicu zaštite na radu u kanalizaciji. Ali ja to smatram ulaganjem za budućnost, pogotovo sam sretan što je GWP omogućio i mladim Karlovčanima da se obrazuju za trenere, jer će to znanje moći predavati u TCC kada se ustabili i preraste u regionalni, što nam je cilj. Međutim, razočaravajuće je što, za razliku od predstavnika vodnih gospodarstava Slovenije i Mađarske, danas na ovoj konferenciji nije bio nitko iz Hrvatskih voda, čije se sufinanciranje projekta, kao i aktivnije sudjelovanje upravo očekuje - kazao je Veble.

Hubertus Soppert, potpredsjednik German Water Partnershipa (GWP) kazao je da je GWP osnovao u Europi i Aziji još šest sličnih trening centara, sve u suradnji sa velikim i stručnim udruženjem za vodno gospodarstvo DWA, te je i drugdje trebalo oko tri godine da ti centri profunkcioniraju. - Potrebno je između četiri - pet godina da bi se zaokružile financijske i organizacijske pretpostavke za takve pilot projekte i njihova vrednovanja. Ovdje se danas svojim ponudama know-howa u području usluga i projektiranja predstavilo i deset njemačkih poduzeća, a prati ih njemački Savezni ured za zaštitu okoliša i Savezno Ministarstvo za znanost i istraživanje. Svima je njima interes zaštita okoliša, transfer znanja da se ne bi ponavljale greške koje su se događale nakon pripojenja bivše Istočne Njemačke, jer sada znamo kako bi bez grešaka jednu najslabije razvijenu regiju digli na razinu najrazvijenijih regija u Europi. To znanje želimo prenositi dalje. Karlovački trening centar ima sve izglede postati regionalnim centrom za obuku kadrova u vodnom gospodarstvu, razvija se u to benchmark.Cjeloživotno obrazovanje, i periodično godišnje specijalističko obrazovanje u ovakvoj djelatnosti je conditio sine qua non -kazao je Soppert.

Njemački veleposlanihk u Hrvatskoj Hans Peter Annen kazao je da će Hrvatska ulaskom u EU morati mnogo učiniti na području odvodnje i tretmana otpadnih voda radi ispunjenja europskih propisa, te zbog toga smatra karlovački TCC izuzetno važnim čimbenikom u provedbi brojnih direktiva EU-a iz oblasti vodnoga gospodarstva i zaštite okoliša. Stoga već sad, kazao je Annen, Hrvatska mora raditi na modernizaciji infrastrukture za odvodnju i pročišćavanje otpadnih voda, te da nije potrebno posebno naglašavati od kakvog je značaja čist okoliš važan za ljude općenito, a u gospodarskom smislu, primjerice s aspekta hrvatskog turizma, također. Njemačka je, kazao je Annen, Hrvatskoj glavni trgovinski partner s godišnjom robnom razmjenom od oko tri milijarde eura i Njhemačka je i jedan od najvećih investitora u Hrvatskoj, što će se i nastaviti narednih godina, kazao je veleposlanik Annen, misleći i na poslove vezane uz ovaj projekt.

Bojan Zmajić, predsjednik Hrvatskog društva za zaštitu voda, smatra ". Konferenciju važnom i uspješnom jer pred Hrvatskom je ogroman posao gradnje velikog broja pročištača otpadnih voda, ali nije dovoljno samo sagraditi iz već treba funkcionirati i cijeli sustav odvodnje.- Veliki timovi rade pripremne projekte i dobro je da nam njemački timovi pravovremeno pomognu da sve ide po pravilu struke, a ne da učimo na vlastitim pogreškama. Neka oni i zarade u suradnji s nama, samo da se ne ponavljaju loša iskustva koja imamo. Smatram da je 90 posto problema koje imamo nastajalo zbog loše educiranog kadra i pogrešaka. Proteklih je 14 mjeseci intenzivno smo surađivali i sa njemačkim društvom za zaštitu voda i uvjerili se da su njihovi stručnjaci i rješenja najnapredniji u svijetu, pa nam takva vrhunska razina obuke mnogo znači.U izgradnju pročistača u Karlovcu sa sustavom odvodnje uloženo je preko 36 milijuna eura, ali je on, za razliku od onoga u Koprivnici, zapravo još nedovršen jer nema adekvatno i dugotrajno rješenje za nastali otpadni mulj. U tijeku je gradnja sličnih pročistača u Slavonskom Brodu, Drnišu, Kninu i uz čitavu obalu od Pule do Dubrovnika. Oni su u različitim fazama izgradnje, te je od velikog značaja da svime time kontinuirano i dugoročno upravlja dobro educiran kadar, i ne ponavlja greške ili propuste ranijih projekata.

26. travanj 2024 06:38