Hrvatska
StoryEditor

Ustavni sud prihvatio HUP-ovu tužbu

10. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

Ustavni sud je prihvatio prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak s Ustavom Republike Hrvatske.

To znači da ministarstvo financija ne može naplaćivati porez od 12 posto na sve što su gospodarstvenici zaradili u zadnjih 10 godina, a nisu isplatili u obliku dividende ili isplate udjela u dobiti kao što stoji u izmjenama i dopunama zakona.

Iz HUP-a potvrđuju kako se privremeno obustavljaju naplate poreza Porezne uprave na dohodak svim obveznicima koji su taj dohodak ostvarili na temelju dividendi ili udjela u dobiti na temelju udjela u kapitalu koje su  isplaćivane nakon stupanja na snagu ovog Zakona ali su rezultat poslovanja u prijašnjim  godinama prije nego što je Zakon stupio na snagu.

- Naglašavamo da se ovom odlukom ne prejudicira konačna odluka Ustavnog suda u ovom predmetu, međutim može biti naznaka smjera u kojem sud razmišlja i svakako potvrđuje stav HUP-a da se radi o dvojbenom Zakonu – stoji u HUP – ovom priopćenju.

Iz HUP-a su također priopćili kako smatraju da su izmjene Zakona o minimalnoj plaći, kojima se minimalna plaća ove godine povećava za 170 kuna, odnosno za 6 posto, posve neprimjerene situaciji u gospodarstvu i štetne za značajan dio gospodarstva, posebice prerađivačku industriju i graditeljstvo.

29. travanj 2024 04:26