Hrvatska
StoryEditor

Većina građana ima 3 kartice, a najčešće ih koriste za kupnju hrane i pića

10. Lipanj 2013.
Piše:
lider.media

MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, proveo je u travnju 2013. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj s naglaskom na upotrebu kartica.

 Rezultati ovog istraživanja pokazuju da čak 94% ispitanika koristi kartice, većina posjeduje do 3 kartice, a najčešće ih koriste za kupnju hrane i pića što čak premašuje i dućane s odjećom. 89,9% ispitanika koristi standardne kartice dok je u odnosu na 2012. godinu pao broj onih koji koriste premium kartice (s 11% na 8%). Iako kartice imaju sveukupnu prednost pri plaćanju, gotovina je još uvijek preferirani način plaćanja za manje iznose – do 100 kuna.

Broj korisnika kreditnih kartica u porastu je u odnosu na prošlu godinu (s 27% na 29%), broj charge kartica ostao je isti dok debitne kartice bilježe blagi pad (s 90% na 88%). Što se tiče MasterCard kartica – udio korisnika je veći u odnosu na listopad prošle godine. Korištenje MasterCard i Maestro kartica kontinuirano je iznad prosjeka u Zagrebu i okolici (MasterCard 37%, Maestro 73%), Maestro se također iznadprosječno koristi u Sjevernoj Hrvatskoj (72%), a MasterCard u Istri i Primorju (31%).

Debitne kartice preferirani su način plaćanja na mjestu prodaje, a korisnici kreditnih kartica jednako su skloni korištenju i debitnih i kreditnih kartica te ih koriste više nego gotovinu. Najčešća mjesta gdje se koriste kartice dućani su s hranom i pićem, dućani s odjećom i benzinske postaje. Nadalje, ispitanici pokazuju interes za mogućnost plaćanja računa karticama, kao i zdravstvenih usluga te vožnje taksijem.

U iščekivanju ljetne sezone i godišnjih odmora, više od polovice ispitanika reklo je kako planira ljetni odmor, a pritom će ih većina odmarati u Hrvatskoj kod prijatelja. No, broj onih koji planiraju ljetni odmor, znatno je manji nego prošle godine: 2012. godine ljetno putovanje planiralo je 64% ispitanika dok ih ove godine to planira 56%.

Korištenje kartica tijekom putovanja nije se znatno promijenilo od 2012. Gorivo, cestarina i svakodnevne potrepštine i dalje se najčešće plaćaju karticama. U prosjeku, kartice se koriste za 50% plaćanja tijekom ljetnog odmora u Hrvatskoj.

29. travanj 2024 13:16