Hrvatska
StoryEditor

Vjerujem da Hrvatska može ponuditi nešto najvećim svjetskim informatičim tvrtkama

12. Rujan 2014.

Predsjednik Vlade Zoran Milanović izjavio je danas kako treba provesti strogu i objektivnu istragu jučerašnje željezničke nesreće na pruzi Zagreb-Split.

"Taj je događaj rizik posla i treba odmah provesti vrlo strogu i objektivnu istragu, ali i biti svjestan da se to događa i u Francuskoj i u Njemačkoj", rekao je Milanović odgovarajući u Čabru na pitanje hoće li zbog jučerašnje željezničke nesreće tražiti odgovornost mjerodavnih, pa i ministra prometa.

Predsjednik Vlade također je rekao da će ulaganje u modernizaciju željezničkih pruga u Hrvatskoj biti posljednja velika investicija.

Prije svega, modernizirat će se pruga Rijeka-Zagreb, istaknuo je, dodajući kako nema mogućnosti za izgradnju željezničkih smjerova prema Dalmaciji jer je riječ o prevelikim ulaganjima.

Odgovarajući na pitanja novinara u Čabru, gdje je bio na svečanoj sjednici Gradskog vijeća, premijer je ocijenio da se smjene čelnika javnih poduzeća ne događaju prečesto.

"Neke uprave smo ostavili nakon preuzimanja vlasti, kao što je Hrvatska poštanska banka. Sada smo od Hrvatske narodne banke doznali da je potrebno 400 milijuna kuna za njenu dokapitalizaciju. Možda smo trebali smijeniti Upravu HPB-a ranije, ali nismo", rekao je.

Predsjednik Vlade također je rekao da se s mjerama smanjenja proračunskog deficita nije stalo, nego samo zastalo.

U zemlji u kojoj se samo govorilo o promjenama, a nije se ništa činilo, napraviti išta je prilično komplicirano. Mi smo nešto napravili, ali se sve ne može napraviti u četiri godine. Zatekli smo ekonomiju u kontroliranom padu, a sad smo došli do stanja u kojem više nema betona, autocesta, tunela ni potrošnje, kao što je bilo, te tražimo nove izvore rasta, istaknuo je Milanović.

Na pitanje o razlozima putovanja u SAD, predsjednik Vlade je odgovorio kako vjeruje da Hrvatska može ponuditi nešto najvećim svjetskim informatičim tvrtkama. "Taj su posao trebali obaviti moji prethodnici. Važno je da nas primijete. Ja tamo ne idem da se vratim s vrećom novaca", istaknuo je.

Na pitanje može li Hrvatska biti energetski neovisna te što ako ruski predsjednik Vladimir Putin zatvori dotok plina, Milanović je odgovorio kako to Putin neće učiniti jer od toga živi.

Hrvatska je energetski ovisna manje nego neke druge europske zemlje. Imamo zalihe plina za sljedeću zimu čak i da se zatvore izvori, istaknuo je.

U vezi s eksploatacijom plina iz Jadranskog mora i dvojba s tim u vezi, rekao je kako da bi i on vjerojatno bio protiv bušenja Jadranskog mora da je ono isključivo u Hrvatskoj. No, ako to čine Italija i druge zemlje, to ne možemo zabraniti, nego se možemo pridružiti na pametan način. Tako možemo postići potpunu energetsku neovisnost i početi izvoziti, istaknuo je predsjednik Vlade Zoran Milanović.

29. travanj 2024 11:39