Hrvatska
StoryEditor

Za gradnju Pelješkog mosta investirat će se 300 miljuna eura iz EU fondova

10. Travanj 2015.

U Hrvatskoj je do 2020. godine planirano iz sredstava fondova Europske unije investirati oko 1,3 milijarde eura u prometnu infrastrukturu i razvoj suvremenih prometnih mreža, rečeno je u petak u Splitu na predstavljanju Vladinog programa za bolju prometnu povezanost u sklopu kampanje "Zajedno do EU fondova".

"Za gradnju Pelješkog mosta investirat će se 300 miljuna eura iz EU fondova, dok će se za zračnu luku Dubrovnik iz tih fondova investirati 250 milijuna eura, što je ukupno 550 milijuna eura, a na jugu Hrvatske takva investicija do sada nikada nije bila", rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić.

Posebno je istaknuo važnost Pelješkog mosta radi povezivanja hrvatskog juga sa ostatkom zemlje te je podsjetio kako se trenutno radi studija opravdanosti tog projekta. "Mislim da će u studiji izvodivosti biti izabrano rješenje izgradnje Pelješkog mosta", dodao je.

Ocjenivši kako su projekti izgradnje i obnove prometne infrastrukture posebice važni u Dalmaciji, Grčić je najavio kako će se sredstvima iz EU fondova završiti i gradnja Kaštelanske obilaznice te obilaznice Vodice.

Po riječima ministra Grčića, sadašnja Vlada prilikom izgradnje prometne infrastrukture ne pravi političke razlike, odnosno ne gleda tko je u kojoj lokalnoj sredini na vlasti.

Grčić je u opširnom izlaganju više puta istaknuo važnost korištenja sredstava iz EU fondova za razvoj hrvatskog gospodarstva.

"Procjene kažu da bi sredstva iz EU fondova mogla na godišnjoj razini u Hrvatskoj doprinijeti između 1 i 2 posto dodatnog gospodarskog rasta u odnosu na situaciju kada tih fondova nema", rekao je Grčić.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić istaknuo je kako je od deset milijardi kuna namjenjenih Hrvatskoj iz EU fondova za prometnu infrastrukturu do 2020. godine tri miljarde kuna predviđeno za cestovne projekte.

Od ostalih sedam milijardi kuna za željeznički promet je namijenjeno oko 3,8 milijardi kuna, a oko 1,2 miljarde kuna za gradski i prigradski promet, dok je oko 770 miljuna kuna namijenjeno za dubrovačku zračnu luku, a ostatak za prometno povezivanje otoka s kopnom te za unutarnji promet, naveo je Antešić.

Prezentaciji programa za bolju prometnu povezanost nazočili su i ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i ministar uprave Arsen Bauk.

28. travanj 2024 18:39