Hrvatska
StoryEditor

Za poduzetnike još ima prostora na tržištu zbrinjavanja i njege starijih osoba

29. Ožujak 2014.

Tko namjerava starost provesti u domu za starije i nemoćne, trebao bi prvi korak u organizaciji toga životnog razdoblja napraviti već u ranim šezdesetim godinama. Jer smještaj u jednokrevetnoj sobi u državnom domu čeka se najmanje deset godina, u dvokrevetnoj šest-sedam, a treba imati i veliku ušteđevinu.

Mjesta ima u domovima u privatnom vlasništvu, ali cijena smještaja u odnosu na državne veća je od najmanje tisuću do nekoliko tisuća kuna.

Cjelodnevni boravak

Prednost je državnih domova, osim niže cijene koja je u Zagrebu od dvije i pol do tri i pol tisuće kuna po osobi, i ta što neki od njih organiziraju cjelodnevni boravak. Starije osobe u zagrebačkim domovima Medveščak i Sveta Ana mogu boraviti od 6.30 do 18.30 sati i za to mjesečno platiti 1726 kuna. Ako je riječ o teško bolesnim osobama koje pate od Alzheimerove ili druge bolesti, cijena se povećava za 420 kuna; ako osoba treba i prijevoz, mora platiti još tristo kuna. Za taj novac na dan dobije tri obroka i međuobroke, cjelodnevnu skrb, fizikalnu rehabilitaciju, krevet za odmor… U domu Sveta Ana mjesta ima za deset osoba u cjelodnevnom boravku, u Medveščaku za trinaest; skupine su popunjene pa se takvo mjesto čeka od tri do šest mjeseci. Za cjelodnevni boravak u privatnim domovima nema zanimanja, sudeći po primjeru zagrebačkog doma Bene vita koji ima takvu uslugu, ali nitko je ne traži. Taj dom trenutačno ima jedno slobodno mjesto u dvokrevetnoj sobi koje stoji 4800 kuna, a cijena smještaja u trokrevetnoj sobi samo je dvjesto kuna jeftinija. I u zagrebačkom domu Bizek zasad ima mjesta; cijena smještaja u dvokrevetnoj sobi s kupaonicom pet je tisuća kuna. Samo 730 kuna skuplje je mjesto u dvokrevetnoj sobi u Sanatoriju Ćorluka u Zagrebu, ali u jednokrevetnoj stoji više od sedam tisuća kuna. Za razliku od mngoih privatnih domova u kojima ima najmanje jedno slobodno mjesto, u domu Hrgić u Samoboru sve je popunjeno. Korisnici toga doma smještaj plaćaju od 4100 do 4600 kuna na mjesec, za što dobiju standardnu uslugu. Vita nova, veliki dom sagrađen na okućnici od trideset tisuća četvornih metara, u Klokočevcu je nadomak Bjelovaru i reklamira se kao jedan od nasuvremenijih i najopremljenijih domova u Hrvatskoj. Riječ je o privatnoj ustanovi koja ima park, zatvoreni bazen i nekoliko sportskih terena te standardne i dodatne usluge, od frizerskih do pedikerskih. Slobodnih mjesta ima, a najniža je cijena smještaja 4600 kuna.

Prednost domaćima

Na mrežnoj stranici doma u Sisku naglašena je kvaliteta građevine i usluga; ondje je cijena smještaja 2100 kuna po osobi u jednokrevetnoj sobi. U tome je domu, koji je u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije, problem što se kao i u drugim domovima u državnom vlasništvu smještaj dugo čeka. U jednokrevetne sobe upravo prima korisnike koji su se za smještaj u dom prijavili još 2007. Želi li onaj tko nema prijavljen boravak na području Sisačko-moslavačke županije proživjeti starost u tome domu, smještaj će čekati još dulje er prednost ima lokalno stanovništvo.U novootvorenome privatnom domu Posavec u Petrovcu na području Općine Lekenik mjesta ima u trokrevetnoj sobi, korisnike nadziru 24 sata na dan, imaju standardnu skrb kao i u drugim domovima, ali najprije vole vidjeti osobu koja traži smještaj. Zdravstveno stanje osobe utječe na cijenu smještaja koja je, ako je osoba pokretna, samostalna i nije inkontinentna, oko tri tisuće kuna. S obzirom na trenutačnu potražnju, vrijeme čekanja, kapacitet i cijenu smještaja vlasnici privatnih staračkih domova korisnike mogu birati. Ovo malo istraživanje pokazuje potencijalnim poduzetnicima da još ima praznog prostora na tržištu zbrinjavanja i njege starijih osoba.

30. rujan 2023 18:25