Hrvatska
StoryEditor

Novi broj Lidera donosi priču o samoniklim kompanijama, RBA aferi, umjetnoj inteligenciji i okretanju Međimurske županije prema autoindustriji

23. Siječanj 2020.

Samonikli - ne, nije riječ o biljkama ili gljivama - već o tvrtkama koje su same nikle ali nisu proizašle iz pretvorbe i privatizacije. Koliko je samoniklih poduzetnika u zadnjih 30 godina koji su uspjeli izgraditi kompaniju od nule, u kojem ih je sektoru najviše i s kojim smo se kapitalnim kompanijama pozdravili i predali ih u ruke stranaca istražila je Željka Laslavić.

RBA se iz afere pokušala izvući traženjem usluga za pritisak na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj, što su svi od reda osudili. Napravljena je teška etička greška za koju netko mora odgovarati, a detalje saznaje Aleksandra Brzić.

Nedavna nesreća u staračkom domu pokazala je da sustav puca po šavovima, dok ozbiljne investitore blokira sporost države. Srozavanje uvjeta i skrb prepuštena laicima nikako našim starima ne ide u prilog. Priču o problemima u socijalnoj skrbi donosi Mladen Volarić.

Goran Litvan napravio je intervju s međimurskim županom Matijom Posavcem koji kaže kako teže transformaciji gospodarstva usmjerenoj na automobilsku industriju. Već se danas u Međimurju proizvode dijelovi za BMW, Mercedes i Renaultova teretna vozila, pa planovi Posavca, čini se, idu u pravom smjeru.

Još jedan razgovor s doktorom Jonatanom Lergom, predstojnikom Centra za umjetnu inteligenciju i kibernetičku sigurnost Sveučilišta u Rijeci napravila je Aleksandra Brzić koja je saznala kakvi su planovi Centra i za što sve mladi znanstvenici na Sveučilištu koriste umjetnu inteligenciju.

Sandra Babić se u rubrici marketing pozabavila novim Sussex Royal brendom koji će Harryju i Meghan osigurati nastavak luksuznog života, dok se Nikolina Oršulić pozabavila Etiopijom i nobelovcem koji je zaslužan za trenutno najbrže rastuću ekonomiju u svijetu ali i robotizacijom i umjetnom inteligencijom koja će svakog idiota pretvoriti u pametnjakovića.

14. travanj 2024 05:57