Hrvatska
StoryEditor

‘Zakon o sanaciji javnih ustanova je nedorečen‘

23. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Župani i ravnatelji bolnica tražit će od Ministarstvo zdravlja odgodu primjene Zakona o sanaciji javnih ustanova jer Zakon je nedorečen, ne zna se na što se točno donosi, a županije kao osnivači bolnica se nisu stigle pripremiti za odluku.

Župani i ravnatelji bolnica tražit će odgodu primjene Zakona o sanaciji javnih ustanova.Županije su do kraja siječnja trebale odlučiti hoće li svoje bolnice prepustiti državi ili dugove sanirati same.

Zakon o sanaciji javnih ustanova stupio je na snagu 1. siječnja ove godine te nameće obvezu vlasnicima ustanova,to jest bolnica da sukladno zakonu podmire svoje dugove.Ako bolnice nisu u mogućnosti podmiriti svoje dugove, ovaj zakon omogućava Vladi da preuzme upravljačka prava nad bolnicama koje su vlasništvu županija. Županijske bolnice trenutno za lijekove i medicinski materijal duguju oko 380 milijuna kuna.

Pročelnici županijskih ureda za zdravstvo,ravnatelji županijskih bolnica, predstavnici Udruge poslodavci u zdravstvu i župani koje interesira ova tematika,okupljeni u Hrvatskoj zajednici županija,raspravljali su o mogućnosti provedbe Zakona javnim ustanovama te o nedoumicama koje su se pojavile. -Jednokratna sanacija neće riješiti problem, potrebno je mijenjati model financiranja županijskih bolnica.Drugim riječima, Zakon je definiran i mora se provoditi, ali za donošenje odluka o tome kako provesti programa sanacije naprosto nemamo dovoljno vremena - rekao je predsjednik Hrvatske zajednice županija Božo Galić.

Hrvatska zajednica županija poslala je dopis Ministarstvu zdravlja u kojem napominje kako svi sudionici ove rasprave podržavaju sanaciju županijskih zdravstvenih ustanova,ali zbog određenih otvorenih pitanja traže da se rok za sanaciju produlji do 15. ožujka 2013.

Ravnatelj šibenske Opće bolnice Željko Burić naveo je kako su neka otvorena pitanja u provedbi ovog zakona osnove za izradu metodologije sanacijskog programa,kriteriji za izbor i imenovanje sanacijskog upravitelja i vijeća kao i sudbine novonastalih obveza u godini dana provođenja sanacijskog programa.

28. travanj 2024 17:04