Hrvatska
StoryEditor

Želimo osigurati da se o zidinama brinu oni čiji je jedini cilj očuvanje kulturnog identiteta

05. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Ustavni sud Republike Hrvatske jučer je donio privremenu mjeru obustave primjene nedavno donesenih izmjena Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika, radi sprječavanja posljedica koje bi mogle nastati primjenom odredbi u praksi.

Time se Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) omogućuje da nastavlja upravljati dubrovačkim zidinama prema ugovoru s Gradom Dubrovnikom, do donošenja konačne odluke Ustavnog suda o suglasnosti ovog Zakona s Ustavom.

- Naša očekivanja od pravne države su u ovom trenu ispunjena. Čekamo nastavak procesa i dokazivanja protuustavnosti donesenih izmjena Zakona. Mi ćemo i dalje upravljati zidinama na najbolji način, kao što ponosno i više od 50 godina brinemo i radimo na zaštiti, obnovi i rekonstrukciji dubrovačkih zidina - kazao je tajnik Društva Niko Kapetanić.

Prijedlog za ocjenu suglasnosti s Ustavom ovog zakona (Zakona o izmjenama Zakona o obnovi ugrožene spomeničke cjeline Dubrovnika) predan je Ustavnom sudu krajem veljače. Društvo je predložilo Ustavnom sudu razmotriti da li su pojedini članci, kao i Zakon u cjelini, u nesuglasju s Ustavom Republike Hrvatske. Po mišljenju Društva ovakav zakon predstavlja presedan za pravni sustav Republike Hrvatske, jer ugrožava trodiobu vlasti te se njime omogućuje izravno uplitanje izvršne i zakonodavne vlasti u rad sudstva i uvodi se pravna nesigurnost s teškim i nepopravljivim posljedicama za cjelokupno društvo. Prijedlogom se traži da Ustavni sud utvrdi krši li osporeni Zakon, osim trodiobe vlasti i ustavna načela razmjernosti, nepovredivosti prava vlasništva, prava na žalbu i pravično suđenje te načelo zabrane retroaktivnosti zakona.

Podsjetimo, člankom 36. Zakona o obnovi Dubrovnika raskida se ugovor Društva s Gradom Dubrovnikom o upravljanju zidinama, sklopljen u prosincu 2009. i koji važi do 2019. godine, čime se teško oštećuje Društvo. Inicijativa za promjenu Zakona i oduzimanje zidina Društvu, potekla je od dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića, koji je zbog financijskih interesa želio oduzeti upravljanje zidinama Društvu, kako bi ih mogao komercijalizirati u cijelosti.Pojedinačni pravni poslovi mogu se poništavati samo na sudovima, a ne zakonima. Na ovaj način poništenje ugovora između Društva i Grada Dubrovnika, koje je predvidio ovaj zakon, zadiralo bi u neovisnost pravosuđa. Zakon pored toga predstavlja i povredu Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda budući da se Društvu onemogućio pristup sudu i žalba jer je sam zakonodavac (Hrvatski sabor) preuzeo ulogu suda proglašavajući ugovor ništavim.

- Naš prijedlog za ocjenu ustavnosti direktno ukazuje na velik broj nepravilnosti u zakonu koji je stupio na snagu. Obraćanjem Ustavnom sudu Društvo želi zaštititi kulturnu baštinu Dubrovnika, dokazati neustavnost Zakona i osigurati da se o zidinama brinu oni čiji je jedini cilj očuvanje kulturnog identiteta zidina i Dubrovnika - objašnjava Denis Orlić, predsjednik Društva. 

Društvo prijatelja dubrovačke starine neovisna je, nevladina, neprofitna građanska udruga, osnovana 1952. godine u svrhu očuvanja, zbrinjavanja i promicanja bogate i slojevite dubrovačke kulturne baštine. Društvo od 1969. upravlja i skrbi o gradskim zidinama grada Dubrovnika, kao i drugim kulturnim spomenicima dubrovačkog kraja poput stonskih zidina i Sokol grada u Konavlima. U Društvu itiču kako zahvaljujući njihovom dosadašnjem djelovanju dubrovačke zidine danas predstavljaju jedan od najpoznatijih i najbolje očuvanih fortifikacijskih sustava u svijetu.

28. travanj 2024 14:14