Hrvatska
StoryEditor

Županije predstavile projekt ‘Otvoreni proračun‘ za vraćanje povjerenja građana

05. Listopad 2016.

Hrvatska zajednica županija je 5. listopada predstavila projekt ‘‘Otvoreni proračun‘‘ u čiju su početnu fazu uključene četiri županije – Istarska, Međimurska, Primorsko-goranska i Šibensko-kninska s ciljem ostvarivanja pune proračunske transparentnosti. Prema uvodnoj riječi predsjednika zajednice Gorana Pauka, projekt ima dva osnovna cilja. Prvi je da sve županije usvoje jednostavnu i potpuno unificiranu aplikaciju koja omogućuje detaljan pregled i vizualizaciju županijskih proračuna po svim klasifikacijama, a drugi omogućiti međusobnu usporedbu lokalnih i regionalnih proračuna na svim razinama.

Nezadovoljavajuća otvorenost transparentnosti proračuna lokalnih zajednica

- Jedan od najvažnijih akata svake županije odnosi se upravo na proračun. Ovaj projekt je dobitak za građane jer će po prvi puta na transparentan i jednostavan način imati predočene podatke o proračunu te kako se troši njihov novac. Međutim, aplikacija za cilj ima i usporedbu proračuna županija kako bi na što je moguće bolji način, županije unaprijedile svoju učinkovitost i podigle kompetitivnost. S obzirom na to kako po prvi puta ovakvu inicijativu pokreće upravo jedna jedinica regionalne samouprave, radi se o velikom koraku naprijed u transparentnosti. Naglasio bih kako ovom aplikacijom želimo potaknuti građane na uključivanje u kreiranje proračuna – rekao je Pauk prije predstavljanja vizualno dopadljive interaktivne aplikacije koju je na ‘‘dataSimplified‘‘ platformi izradila istarska tvrtka "Coin" sa sjedištem u Puli.

 Nepovjerenje građana prema institucijama je veliko, ali i razumljivo. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo vratiti povjerenje građana i izgraditi dobre odnose - Matija Posavec.

CROračun

Osnovni modul za CROračun je dostupan svim građanima, a podrazumijva uistinu lako korištenje i vizualizaciju proračunskih stavki ‘‘na zahtjev‘‘. Aplikacija je širokogrudna, prijateljski naklonjena i intuitivna pa korisniku treba tek nekoliko klikova da bi pronašao tražene podatke u obliku grafikona ili tablica koji se potom mogu preuzeti i dalje koristiti u prezentacijama i izvještajima jer su u skladu s nedavno usvojenim zakonom o strojno čitljivim formatima.

CROračun je potpuno prilagodljiv i zahtjevnijim korisnicima koji lako mogu ‘‘zaroniti‘‘ i do posljednje proračunske stavke, filtrirati podatke ili ih pratiti kroz vrijeme. Omogućena je i međusobna poredba podataka iz različitih županija prema zadanim kriterijima.

Iako prvenstveno namijenjena građanima i jačanju njihove participacije u izradi proračuna, aplikacija može poslužiti kao neiscrpna riznica podataka za analitičare, znanstvenike, studente i novinare, a pretpostavlja i međusobno natjecanje županija jer se svaka lokalna jedinica može usporediti sa sebi sličnom. Konačno, aplikacija je definitivno u trendu s vremenom i može se mjeriti s ponajboljim alternativama u drugim članicama EU.

‘‘Odlična ideja‘‘

- Županije ne pružaju otpor promjenama pa smo tako i ovaj projekt prihvatili kao odličnu ideju. Građanima uvijek dajemo sve informacije, ali potpuna dostupnost informacija i detaljno izvješće o trošenju proračunskih sredstava, naš je prioritet. Kao prvi predsjednik Hrvatske zajednice županija, ponosan sam što su upravo županije najjača karika u raspolaganju državnim novcem – pa čak i bolja od same države - izjavio je nakon prezentacija aplikacije župan primorsko-goranske županije Zlatko Komadina.

Među prvima u projekt aplikacije ‘‘Otvoreni proračun‘‘ uključila se i Međimurska županija čiji župan Matija Posavec kaže:

- Hrvatska je u ovom trenutku visokocentralizirana država. Nepovjerenje građana prema institucijama je veliko, ali i razumljivo. Sudjelovanjem u ovom projektu želimo vratiti povjerenje građana i izgraditi dobre odnose. Moram napomenuti kako je ovo i primjer za ostale jedinice i odličan način kako dodatno osnažiti županije.

Zadovoljstvo projektom je izrazila i zamjenica župana Istarske županije Viviani Benussi, kao i izaslanice povjerenice za informiranje Anamarije Muse čija je institucija nedavno također napravila značajan iskorak prema jačanju transparentnosti u RH. Do kraja godine u izradu aplikacije bit će uključene sve županije čiji će podaci o proračunima također biti dostupni.

Aplikaciju možete pronaći i otvoriti na sljedećim linkovima:

1.    Hrvatska zajednica županija 2.    Istarska županija 3.    Međimurska županija 4.    Primorsko-goranska županija 5.    Šibensko-kninska županija 6.    Croracun

03. ožujak 2024 15:19