Svijet
StoryEditor

Afrička gospodarstva su pokretačka snaga globalnog rasta

08. Siječanj 2013.

Rastuća afrička gospodarstva postala su pokretačka snaga globalnog rasta, izjavila je u ponedjeljak direktorica MMF-a Christine Lagarde, ali i upozorila da su oružani sukobi glavna prijetnja budućem razvoju kontinenta.

Afričke države bogate prirodnim resursima nastavljaju ostvarivati impresivan rast, unatoč stagnaciji Europe i sporom oporavku američkog gospodarstva. MMF u 2013. godini prognozira rast sub-saharske Afrike od 5.25 posto, odmah iza rastućih gospodarstava Azije i daleko više od stope gospodarskog rasta od 3.6 posto na globalnoj razini.

- Jasno je da su brzorastuće zemlje motor globalnog ekonomskog rasta - rekla je Legarde pred zastupnicima u parlamentu Obale Bjelokosti, vodećeg proizvođača kakaovca koji je prošle godine dobio MMF-ov zajam od 4 milijarde dolara. No, ta postignuća dovode u pitanje oružani sukobi diljem kontinenta, upozorila je čelnica MMF-a.

Sektor rudarstva, koji nudi sve, od bakra i željeza do dijamanata i zlata, u velikom je porastu zahvaljujući potražnji iz Kine. Slično je i s naftom, a investitore privlači i rastuće a neiskorišteno potrošačko tržište.

27. travanj 2024 00:58