Svijet
StoryEditor

Ben Bernanke odredit će smjer europskim burzama

31. Srpanj 2012.

Na europskim se burzama jutros trguje oprezno, nakon tri dana snažnog rasta cijena dionica, jer ulagači ne žele znatnije mijenjati pozicije uoči sjednica čelnika američkog Feda i Europske središnje banke.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica oslabio je do 9,30 sati 0,1 posto, na 1.071 bod, nakon što je u posljednja tri dana skočio oko 5 posto. Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,1 i 0,4 posto.

Danas počinje dvodnevna sjednica Feda, a ulagači se nadaju da će njihovo sutrašnje priopćenje sadržavati signale o daljnjem labavljenju monetarne politike. Isto tako, ulagači se nadaju da će čelnici ECB-a na sjednici u četvrtak usuglasiti nove mjere za suzbijanje dužničke krize.

Bude li ishod tih sjednica u skladu s očekivanjima, tržište bi, kažu analitičari, moglo dodatno ojačati. No, ako ne bude, cijene bi dionica mogle oštro pasti. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros ojačao 0,7 posto, na 8.695 bodova. Unatoč znatnom rastu u posljednja četiri dana, u cijelom srpnju cijene su dionica pale 3,5 posto.

28. travanj 2024 17:27