Svijet
StoryEditor

Berlusconi najavio mogućnost napuštanja eura

19. Prosinac 2012.

Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi rekao je u utorak kako bi Italija bila prisiljena napustiti euro zonu ukoliko Europska središnja banka ne dobije više ovlasti i osigura snižavanje troškova zaduživanja.

Berlusconi, koji je ovoga mjeseca objavio da će ponovo voditi svoju stranku Narod slobode (PDL) na nacionalnim izborima koji se očekuju u veljači, je rekao u razgovoru na državnoj televiziji RAI da treba postati zajmodavac u krajnjoj nuždi za euro zonu.

"Ako Njemačka ne prihvati da ECB mora biti stvarna središnja banka, ako se ne smanje kamate, bit ćemo prisiljeni napustiti euro i vratiti se vlastitoj valuti kako bismo bili konkurentni", rekao je Berlusconi, kako prenose talijanske novinske agencije ANSA i AGI.

Ovaj 76-godišnji medijski tajkun i ranije je slično govorio o mogućnosti da Italija pa čak i Njemačka napusti euro, ali je svoje riječi barem djelomice kasnije ispravljao.

Berlusconi se već nalazi u žestokoj kampanji s nizom televizijskih intervjua u nastojanju da zatvori široki jaz u odnosu na Demokratsku stranku lijevoga centra koja u istraživanjima javnoga mišljenja postiže preko 30 posto popularnosti, nekih 14 posto više od PDL.

Berlusconi je bio prisiljen dati ostavku na mjesto premijera u studenome prošle godine kada su prinosi na talijanske državne obveznice skočili na vrhuncu dužničke krize euro zone.

29. travanj 2024 03:31