Svijet
StoryEditor

BiH protiv izvoznih olakšica Hrvatskoj, Srbija za razgovore

18. Studeni 2013.

Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH) čvrsto podupire dosadašnje stajalište vlasti te zemlje da Hrvatska kao članica Europske unije ne može uživati iste pogodnosti u trgovini s državama-članicama CEFTA-e kao kada je bila njen član, a Gospodarska komora Srbije spremna je i o tome razgovarati kako bi se našlo zadovoljavajuće rješenje, iznijeli su u ponedjeljak predstavnici tih komora na skupu u Sarajevu.

Sudjelujući na skupu upriličenom u povodu početka bosanskohercegovačkog predsjedanja CEFTA-om, predsjednik VTKBiH Ahmet Egrlić izjavio je kako je Hrvatska izlaskom iz CEFTA-a uvjetovanim članstvom u EU izgubila pravo na bescarinski izvoz u članice CEFTA i da tu nema prostora za nove zahtjeve.

 - Hrvatska je sada članica EU i ni na koji način ne može biti oslobođena (carina) i biti dovedena u poziciju da na jedan nelojalan način naruši stanje u regiji zemalja CEFTA-e - kazao je Egrlić.

Dodao je kako u VTKBiH očekuju da pregovarački tim BiH ne popusti zahtjevima EU koja traži da se Hrvatska oslobodi carinskih barijera pri uvozu u BiH, odnosno da se i na nju po automatizmu počnu primjenjivati odredbe već postojećih trgovinskih ugovora.

Savjetnik predsjednika Gospodarske komore Srbije Zoran Bojović nije, međutim, bio tako kategoričan sugerirajući kako postoji prostor za razgovore i o tom pitanju jer je to u interesu i CEFTA i EU.

 - Srbija je zauzela takvo stajalište da će sve te zahtjeve razmotriti na odgovarajući način i donijeti takve zaključke koji će omogućiti i Srbiji i Hrvatskoj i zemljama CEFTA-e da napreduju - kazao je Bojović novinarima.

Uvođenje carina na proizvode iz Hrvatske nakon njezina ulaska u EU znatno je utjecalo na smanjenje plasmana na bosanskohercegovačko tržište.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH najveći pad izvoza iz Hrvatske zabilježen je u razdoblju od srpnja do kraja rujna, no u listopadu je već zabilježen određeni oporavak.

U usporedbi s rujnom 2012. godine, pad uvoza u rujnu ove godine bio je 14,3 posto, no u listopadu je došlo do blagog povećanja od 2,4 posto.

U prvih devet mjeseci 2013. godine Hrvatska je u BiH izvezla roba u vrijednosti od oko 844 milijuna eura, što je za 10,6 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Uređivanje trgovinskih odnosa s Hrvatskom kao novom članicom EU jedan je od problema na čijem rješavanju inzistira Europska komisija kako bi BiH mogla dalje napredovati na putu ka europskim integracijama.

28. travanj 2024 08:55