Svijet
StoryEditor

Čeka se prva demokratska smjena u Gruziji nakon raspada SSSR-a

03. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Nakon jučerašnjih parlamentarnih izbora četiri i pol milijuna Gruzijaca očekuje prvu demokratsku smjenu vlasti nakon raspada SSSR-a.

Stranka predsjednika Mihaila Saakašvilija izgubila je izbore. Pobijedio je blok Gruzijski san milijardera Bidzina Ivanišvilija. Bidzin Ivanišvili najbogatiji je Gruzijac. Živi u Tbilisiju. Politikom se bavi godinu dana. Obogatio se u Rusiji devedesetih. Ima udjele u bankama, hotelima, metalskoj industriji. Vrijednost njegova bogatstva procjenjuje se na šest i pol milijardi dolara. Zauzima se za bolje odnose s Rusijom. Gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, vođa Ujedinjenog nacionalnog pokreta, prozapadni je lider koji je s Rusijom kratkotrajno zaratio i izgubio 2008.

Inozemni i domaći promatrači izbore su ocijenili regularnima. Nakon ružne predizborne kampanje gubitnik rezultate nije osporavao. Parlamentarna će većina oformiti vladu, a ja ću u skladu s ustavom kao predsjednik države taj proces podupirati, poručio je Saakašvili. Predsjednički mu mandat istječe iduće godine. Tada će se u zemlji, gdje više od polovine stanovništva nema stalan posao, provesti politička reforma, nakon koje će premijer i parlament dobiti veće ovlasti od budućeg predsjednika.

04. svibanj 2024 09:54