Svijet
StoryEditor

Energetske kompanije dobile bitku u sporu protiv mađarske vlade

11. Ožujak 2013.

Mađarski sud prve instance presudio je u korist energetskih kompanija u sporu protiv vlade oko sniženja maloprodajnih cijena energije, ali premijer Viktor Orban ne odustaje i najavljuje nova sniženja.

Plinski distributeri zabilježili su prvu pobjedu u sporu koji su pokrenuli zbog odluke mađarskog regulatora o smanjenju naknada za korištenje distribucijske mreže.

Kompanije su pokrenule tužbu krajem siječnja, tvrdeći da regulator pri utvrđivanju naknade nije uzeo u obzir troškove povezane s izmjenom regulative kao što je porez na infrastrukturu i porez na financijske transakcije.

Snižene naknade sastavni su dio 10-postotnog smanjenja maloprodajnih cijena plina i struje koje je stupilo na snagu u siječnju. Stoga bi najnovija sudska odluka mogla dovesti u pitanje vladino obećanje o nižim cijenama energije, istaknuo je u petak mađarski list Napi Gazdasag.

Sudska presuda nije konačna i vlada je najavila žalbu.

Premijer Orban danas je presudu ocijenio skandaloznom, najavljujući usprkos tome nova sniženja cijena. Maloprodajne cijene energije bit će snižene još i više a kompanije će u Mađarskoj zarađivati još i manje, poručio je Orban.

Premijer je prošle godine kazao da distribucija energije kućanstvima lako može postati neprofitna djelatnost, nagovijestivši da bi Budimpešta mogla kupiti plinsko poslovanje njemačkog E.ON-a.

Energetska grupa Mol prodala je plinsko poslovanje E.ON-u 2005. u transakciji vrijednoj 2,2 milijarde eura, uključujući dug. U 2010. prethodna je mađarska vlada osigurala opciju prvokupa E.ON-ova lokalnog poslovanja s veleprodajom plina kako u slučaju prodaje ne bi završilo u ‘neželjenim‘ rukama.

E.ON je tada izvijestio da vladino pravo vrijedi do 2016.

E.ON Foldgaz Trade Zrt najveći je trgovac prirodnim plinom u Mađarskoj po podacima objavljenim na stranici tog poduzeća. Opskrbljuje plinom sve mađarske distributere a neizravno i sva domaćinstva.

U veljači ove godine mađarski premijer objavio je da je mađarsko državno poduzeće za veleprodaju električne energije MVM postiglo sporazum s E.ON-om o preuzimanju četiri plinska skladišta i potpisalo ugovor o isporuci plina iz Rusije.

28. travanj 2024 20:42