Aktualno
StoryEditor

Orban blokirao pomoć Ukrajini vrijedan 50 milijuna eura

15. Prosinac 2023.
Viktor Orban

Mađarski premijer Viktor Orban  ostao je pri svojoj odluci da stavi veto na paket pomoći EU-a Ukrajini vrijedan 50 milijardi eura i rekao da još uvijek može zaustaviti pristupanje Kijeva bloku nakon što su pregovori o članstvu dobili zeleno svjetlo država članica.

Na summitu u Bruxellesu u četvrtak, drugi čelnici Europske unije odbacili su prigovore Orbana, nakon čega je on napustio prostoriju, dok su oni poduzeli povijesni korak pristanka na početak pristupnih pregovora sa zemljom u ratu.

Ipak nisu mogli nadvladati otpor Orbana - koji održava bliske veze s Rusijom - revidiranju proračuna bloka kako bi se usmjerila vitalna financijska potpora Ukrajini i osiguralo više novca za druge prioritete EU-a kao što je upravljanje migracijama.

Otvaranje pregovora dogodilo se u kritičnom trenutku za Ukrajinu nakon što njezina protuofenziva protiv ruskih invazijskih snaga nije postigla uspjehe, te nakon što američki predsjednik Joe Biden zasad nije uspio uvjeriti Kongres da odobri paket od 60 milijardi dolara za Kijev.

Orban je u petak rekao mađarskom državnom radiju da je morao blokirati paket pomoći Ukrajini - dio šireg višegodišnjeg proračunskog plana - kako bi bio siguran da će Mađarska dobiti sredstva koja želi iz proračuna EU-a.

- Uvijek sam govorio da ako netko želi modificirati proračun - a želi - onda je to izvrsna prilika za Mađarsku da jasno kaže da mora dobiti ono što joj pripada. Ne polovicu, ili jednu četvrtinu -  rekao je.

Čelnici EU-a završili su razgovore o financijskom paketu, za koji je potrebna jednoglasnost, u ranim jutarnjim satima u petak i rekli da će pokušati ponovno u siječnju, s optimizmom da bi tada dogovor mogao biti postignut.

Ako u tom trenutku ne bude dogovora, države članice također mogu pružiti pomoć pojedinačno ili sklopiti zasebne dogovore.

Što se tiče odluke o pristanku na početak pregovora o članstvu s Ukrajinom, koju je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pozdravio kao pobjedu za Ukrajinu i Europu, Orban je naglasio da će pregovori biti jako dugi - a Mađarska bi kasnije ipak mogla blokirati proces.

- Ovo je loša odluka. Mađarska za to ne snosi nikakvu odgovornost, možemo kasnije zaustaviti ovaj proces, a ako bude potrebno povući ćemo kočnicu, a konačnu odluku donijet će mađarski parlament -  rekao je nacionalistički mađarski čelnik.

Vijest o financiranju izazvala je gorki okus u Ukrajini, pošto je uslijedila samo nekoliko sati nakon što su se čelnici EU-a složili otvoriti pregovore o članstvu.

Iako bi do članstva vjerojatno trebalo proći mnogo godina, odluka na summitu u Bruxellesu vodi Ukrajinu korak bliže njenom dugoročnom strateškom cilju da se usidri na Zapadu i oslobodi iz ruske orbite.

Čelnici EU-a trebali su se ponovno okupiti u petak kako bi razgovarali o drugim temama, uključujući rat Izraela i Hamasa.

27. travanj 2024 13:50