Svijet
StoryEditor

Euro prvi puta nakon mjesec dana zaronio ispod 1,36 dolara

05. Siječanj 2014.

Prošloga je tjedna tečaj eura oštro pao jer je na valutnim tržištima na početku 2014. godine došlo do preokreta lanjskih trendova.

Tečaj eura prema američkoj valuti pao je prošloga tjedna 1,2 posto, na 1,3590 dolara, najnižu razinu u četiri tjedna. U odnosu na japansku valutu, cijena eura potonula je, pak, 1,5 posto, na 142,45 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu‘, za 0,3 posto, na 104,85 jena, no i dalje je blizu najviše razine u više od pet godina.

Europska valuta, koja je lani bila najveća dobitnica među vodećim svjetskim valutama, jačala je krajem prošle godine jer su banke eurozone kupovale eure kako bi poboljšale svoje kapitalne pozicije prije nego što Europska središnja banka krene u proces provjere njihovih bilanci.

Tada je tečaj eura, po prvi puta nakon dvije godine, skočio iznad 1,38 dolara, pa je u cijeloj prošloj godini prema američkoj valuti ojačao oko 4,5 posto.

No, kako je na početku 2014. godine taj efekt nestao s tržišta, euro se našao pod pritiskom.

Tim više što dolar jača jer se očekuje da će u ovoj godini američka središnja banka nastaviti smanjivati poticajne monetarne programe, odnosno smanjiti tiskanje svježeg novca, što je godinama pritiskalo američku valutu.

Marshall Gitller, strateg u tvrtki IronFX Global, kaže da je na početku 2014. došlo do preokreta lanjskih trendova.

„Prateći najvažnije svjetske valute vidi se da su sada pod pritiskom one koje su jačale u prosincu, dok one koje su tada slabile, poput jena, sada jačaju“, kaže Gitller.

Osim korekcije nakon dugotrajnog pada, tečaj japanske valute porastao je i zbog toga što je na početku nove godine ponešto splasnula sklonost ulagača prema rizičnijim investicijama, kao što su dionice.

Nakon snažnog lanjskog rasta, posljednjih dana cijene dionica na najvećim svjetskim burzama padaju, pa je moguće da slijedi korekcija njihovih, kao i cijena ostale rizičnije imovine.

Stoga ulagači usmjeruju svoj kapital u investicije koje se smatraju sigurnijima u nesigurna vremena, kao što je japanska valuta.

„Siječanj je pomalo nestabilan mjesec za tržišta valuta. Obujam trgovanja je i dalje mršav, pa su moguće veće oscilacije tečajeva. No, ne vjerujem da će uspon jena potrajati. Lani su tečajevi dolara i eura snažno su porasli prema japanskoj valuti, pa njihova korekcija ne iznenađuje“, kaže Simon Smith, direktor u tvrtki FXPro.

Euro je prošle godine prema jenu ojačao za 26, a dolar za 21 posto zbog izuzetno labave monetarne politike japanske središnje banke.

29. travanj 2024 11:00