Svijet
StoryEditor

Europska komisija odlučuje o Istarskom pršutu

10. Siječanj 2014.

Zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol potvrdila je danas da je Slovenija uputila Europskoj komisiji prigovor na hrvatski zahtijev za zaštitu Istarskog pršuta na EU razini i sada se očekuje dostava dokumentacije od Komisije te pokretanje postupka.

 - Europska komisija nas je 22. prosinca službeno obavijestila o slanju prigovora Republike Slovenije na zaštitu Istarskog pršuta na EU razini i očekujemo dostavu dokumentacije od EK, pokretanje postupka temeljem kojeg će se odrediti da li je prigovor osnovan ili ne te krenuti u daljnje postupke koje vodi Komisija - izjavila je danas Španjol novinarima.

Ministarstvo poljoprivrede je samo sudionik u postupku, zajedno sa Istarskom županijom i Udrugom proizvođača istarskog pršuta, a postupak vodi Europska komisija, ponovila je.

Upitana imaju li informacije zbog čega Slovenci ulažu prigovor i koji su njihovi argumenti, kazala je kako na žalost nemaju tih informacija te kako ne mogu govoriti dok ne zaprime dokumentaciju i dok se ne pokrene postupak od strane EK.

Španjol je kazala da što se daljnjeg postupka tiče postoje dvije opcije - EK može ocijeniti da prigovor nije osnovan ili da je osnovan.

Ako nije osnovan ide procedura zaštite, a ukoliko EK ocijeni da je prigovor osnovan tada počinje postupak dogovora Slovenije i Hrvatske, odnosno zajedno ministarstva poljoprivrede, Istarske županije i Udruge proizvođača istarskog pršuta oko daljnjeg postupanja, pojasnila je.

Navela je i kako je u postupku priznavanja na EU razini još nekoliko proizvoda. Tako je primjerice Varaždinsko zelje u postupku priznavanja na EU razini, ali i 13 ostalih proizvoda od 15 zaštićenih na nacionalnoj razini, kazala je Španjol.

Što se prošeka tiče kazala je kako je poslan zahtijev u EU za zaštitu tradicionalnog naziva prošek i procedura je u tijeku.

Iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede su potvrdili da je Slovenija krajem listopada 2013. Europskoj komisiji poslala prigovor na hrvatski zahtijev za registraciju Istarskog pršuta.

Navode kako "Slovenija smatra da Istarski pršut, prema definiciji iz Uredbe (EU) 1151/2012 o shemama kvalitete, ne ispunjava uvjete za registraciju zaštićene oznake porijekla".

EK mora provjeriti dopuštenost, odnosno utemeljenost slovenskog prigovora, a kada donese odluku o dopuštenosti prigovora o tome će odmah obavijestiti hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede koje je predalo zahtijev za registraciju te će obje države, Hrvatsku i Sloveniju, pozvati da se usuglase za što imaju rok od tri mjeseca.

Do danas od EK nisu dobili nikakav odgovor u vezi s tim, navode iz slovenskog Ministarstva poljoprivrede i okoliša.

Kako je doznaje iz tog ministarstva, glavni sadržaj slovenskog prigovora je da se i u Sloveniji još uvijek proizvodi pršut s imenom Istrski pršut. Ime Istarski pršut moglo bi ugroziti ime proizvoda Istrski pršut kojeg je tvrtka Kras Sežana na hrvatskom tržištu prodavala još od 1996. godine.

29. travanj 2024 04:09