Svijet
StoryEditor

Evo na što građani EU potroše najmanje 24 milijadre eura godišnje

05. Travanj 2016.
Piše:
lider.media

U izvješću od nešto manje od 200 stranica daje se cjelovita analiza ilegalnog tržišta droge u EU-u, od proizvodnje do trgovine, distribucije i potrošnje, zatim troškovi koje ta aktivnost proizvodi na poslovni sektor, vladine institucije, obitelji, pojedince i okoliš.

Najprofitabilnija aktivnost organiziranog kriminala je trgovina drogom na koju građani Europske unije troše najmanje 24 milijarde eura godišnje, pokazuje izvješće koje su zajednički objavili Europol, europska policijska agencija i Europski centar za nadzor droga i ovisnosti (EMCDDA).

U izvješću od nešto manje od 200 stranica daje se cjelovita analiza ilegalnog tržišta droge u EU-u, od proizvodnje do trgovine, distribucije i potrošnje, zatim troškovi koje ta aktivnost proizvodi na poslovni sektor, vladine institucije, obitelji, pojedince i okoliš.

- Ilegalna proizvodnja i trgovina drogom ostaje jednim od najvećih i najinovativnijih kriminalnih tržišta u Europi. Budući da postaje sve složenijim i sve isprepletenijim s drugim oblicima kriminala, čak i s terorizmom, to postaje glavna prijetnja unutarnjoj sigurnosti EU-a, ističe direktor Europola  Rob Wainwright, dodajući da je u rješavanju toga problema nužna suradnja između zemalja članica.

Kako mediji navode, tri su glavna zaključka opširnog izvješća:  jačanje veza između trgovine drogom i drugih oblika kriminala; brze promjene na tržišta droga slijedom globalizacije i napretka tehnologije - kriminalne skupine brzo prihvaćaju mogućnosti koje pruža lakši pristup informacijama, internet i porast međunarodne trgovine; te  zemljopisna koncentracija kriminalnih skupina specijaliziranih za droge unutar EU-a i drugdje - uz već postojeća područja sada se pojavljuju i nova poput trgovine heroinom preko južnog Kavkaza.

U izvješću se kaže da Strategija EU-a za droge za razdoblje 2013-2020 i Akcijski plan (2013-2016) pružaju okvir za rješavanje problema ilegalnih droga u EU-u u kombinaciji s nacionalnim strategijama zemalja članica. Krajnji cilj je znatno smanjenje dostupnosti ilegalnih droga kroz prekidanje trgovine, razbijanje kriminalih skupina, učinkovitije korištenje pravosudnog sustava, bolju suradnju obavještanih služba i stavljanje većeg naglaska na prekogranični organizirani kriminal povezan s drogom.

Kanabis je najrasprostranjenija droga u Europi, procjenjuje se da na njega otpada 38 posto maloprodajnog tržišta droga, što donosi više od 9,3 milijarde eura godišnje, pišu mediji. Oko 22 milijuna odraslih Europljana koristilo je kanabis prošle godine i oko 1 posto odraslih u EU-u konzumira ga svaki dan. Većina kanabisa na tržištu proizvede se u Europi, a raste uvoz iz Maroka.

Na drugom mjestu je heroin koji donosi oko 6,8 milijarde eura godišnje. Heroin je uzrok smrti velikog broja ovisnika. Opijum se uglavnom proizvodi u Afganistanu, a balkanska ruta je i dalje glavni koridor za ulazak heroina u EU, iako se pojavljuju nove rute iz Afrike, južnog Kavkaza, Sirije i Iraka.

Kokain je na trećem mjestu, a maloprodajno tržište donosi oko 5,7 milijardi eura. Kolumbijske i talijanske kriminalne skupine su glavni opskrbljivači u Europi.

27. travanj 2024 14:55