Svijet
StoryEditor

Gospodarski rast eurozone najjači od 2011.

07. Travanj 2015.

Gospodarske aktivnosti u eurozoni ubrzale su u ožujku rasti, dosegnuvši najsnažniji tempo u gotovo godinu dana zahvaljujući nastavljenom snažnom priljevu novih narudžbi, izvijestila je u utorak londonska tvrtka Markit, posebno izdvajajući rast u Francuskoj drugi mjesec zaredom

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u ožujku na 54,0 boda, s 53,3 boda koliko je iznosio u veljači. Time je Markit ipak blago snizio početnu procjenu njegove vrijednosti, od 54,1 bod.

- Još uvijek se ne može sa sigurnošću reći da gospodarstvo eurozone raste dovoljno snažno da se vrati snažnom i održivom oporavku, ali regija nedvojbeno bilježi najsnažniji rast od 2011.- konstatirao je glavni ekonomist Markita Chris Williamson.

Oporavak je zabilježen i u proizvodnom i u uslužnom sektoru, pri čemu su proizvodne aktivnosti porasle najbržim tempom od svibnja 2014., dok je uslužni sektor bilježio najsnažniji rast u osam mjeseci. Pojačan je i tempo priljeva novih narudžbi, dosegnuvši najvišu razinu u gotovo četiri godine.

U Markitu ističu i rast aktivnosti u sva četiri najveća gospodarstva eurozone, i to drugi mjesec zaredom, iako uz velike razlike među pojedinim zemljama. Tako su najsnažniji skok aktivnosti ostvarile Irska i Španjolska. Slijedi Njemačka, dok je u Italiji i Francuskoj rast bio umjereniji.

26. travanj 2024 13:40