Biznis i politika
StoryEditor

U travnju porasla poslovna aktivnost u eurozoni

23. Travanj 2024.

Poslovna aktivnost u eurozoni porasla je u travnju zahvaljujući snažnom oporavku uslužnog sektora koji je nadoknadio slabe rezultate u industriji, pokazalo je u utorak istraživanje istraživanje S&P Globala.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone porastao je u travnju za 1,1 bod u odnosu na ožujak i iznosio je 51,4 boda, izračunala je preliminarno Hamburška komercijalna banka (HCOB) koja sastavlja izvješća za S&P Global. Vrijednosti više od 50 bodova signaliziraju rast aktivnosti, a one niže njihov pad. 

- Eurozona je dobro krenula u drugom tromjesečju. Preliminarni HCOB-ov PMI napravio je značajan korak u teritorij rasta. Zamašnjak je bilo dodatno ubrzanje aktivnosti u sektoru usluga - rekao je glavni ekonomist Hamburške komercijalne banke Cyrus de la Rubia.

Trend bi se trebao protegnuti i na iduće mjesece, s obzirom na pojačanu potražnju za uslugama u protekla dva mjeseca koja se pretočila u ‘hrabrije‘ planove zapošljavanja, ističu u S&P-ju. Procjenu potkrepljuju i izrazitijim poskupljenjima usluga, koja po njima odražavaju snažniji rast ulaznih troškova, ali i ‘samopouzdanje‘ kompanija pri određivanju cijena, ali i paralelnim oporavkom u Njemačkoj i Francuskoj, dva vodeća gospodarstva eurozone.

- (Paralelni oporavak) signalizira prisutnost zajedničkih faktora, poput slabije inflacije i viših plaća koje podupiru kupovnu moć i pomažu pri oporavku uslužnog sektora - ističu autori istraživanja.

Industrija je pak ponovo bilježila pad, tek neznatno blaži nego u ožujku.

- Najbolje što se može reći za industriju jest da je pad proizvodnje u travnju najblaži unatrag godinu dana - ističu u HCOB-u. Potražnja je i dalje slabi, a znatno su smanjene i nerealizirane narudžbe.

Proizvodni sektor trebao bi se oporaviti sredinom godine, ali HCOB upozorava na ‘strukturne faktore‘, napominjući da se europske industrijske kompanije sve češće suočavaju s kineskom konkurencijom, posebno u tehnološkom sektoru.

Poslovni čelnici pokazali su izraženiji optimizam u proteklim mjesecima, predviđajući snižavanje kamatnih stopa, popuštanje krize troškova života i naznake oporavka potražnje kućanstava i kompanija, ali u travnju zabrinuli su ih geopolitička neizvjesnost i oscilacije na financijskim tržištima.

26. svibanj 2024 16:00