Svijet
StoryEditor

Hoće li Italija pokleknuti pod pritiskom recesije?

10. Srpanj 2013.

Agencija Standard & Poor‘s snizila je jučer kreditni rejting Italije za jednu razinu, s ‘BBB+‘ na ‘BBB‘, zbog zabrinutosti da će zemlja pokleknuti pod pritiskom iscrpljujuće recesije.

- Sniženje rejtinga odražava našu procjenu o daljnjem pogoršanju izgleda za talijansko gospodarstvo, koje bi se nadovezalo na desetljeće realnog pada BDP-a za prosječnih 0,04 posto godišnje - navodi se u priopćenju. 

Agencija je ujedno izmijenila prognozu za talijanski BDP u ovoj godini i sada očekuje njegov izrazitiji pad, po stopi od 1,9 posto, u odnosu na 1,4 posto prognoziranih u ožujku. Prognoza za novi rejting jest negativna, što znači da S&P ne isključuje mogućnost njegova dodatnog sniženja.

- Prognoza za dugoročni rejting Italije jest negativna, signalizirajući našu ocjenu da su šanse za njegovo dodatno sniženje u 2013. ili 2014. u najmanju ruku jedan prema tri - dodaje se u priopćenju.

Prošlog je tjedna Međunarodni monetarni fond (MMF) u godišnjem izvješću o Italiji procijenio da će se talijansko gospodarstvo ove godine smanjiti za 1,8 posto, u odnosu na ranije prognoziranih 1,5 posto. Za iduću godinu očekuju rast po stopi od 0,7 posto ali upozoravaju na moguće prepreke, poput podbačaja u provedbi mjera štednje i smanjenog kreditiranja.

29. travanj 2024 16:24