Biznis i politika
StoryEditor

Japan izgubio poziciju trećeg svjetskog gospodarstva

15. Veljača 2024.
foto Shutterstock

Japan više nije treća po veličini svjetska ekonomija nakon neočekivanog pada u recesiju. Kako prenosi CNBC, japanska vlada u četvrtak je objavila da se u četvrtom tromjesečju prošle godine vrijednost gospodarstva smanjila za 0,4 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Na kvartalnoj razini također je zabilježen pad, od 0,1 posto. Objavljeni podatak poprilično je iznanadio ekonomiste koji su očekivali da će BDP ‘Zemlje izlazećeg sunca‘ ojačati za 1,4 posto, prema medijanu procjena iz Reutersove ankete.

Ekonomisti su svoja očekivanja temeljili na činjenici da je stopa nezaposlenosti u prosincu od 2,2 posto najniža u zadnjih 11 mjeseci, a anketa Banke Japana pokazuje da je poduzetničko raspoloženje na najvišoj razinu od kraja 2018. godine. Kako bilo, Japan je pao u tehničku recesiju s obzirom da je u trećem tromjesečju BDP smanjen za 3,3 posto. Razlog primarno leži u slabijoj osobnoj potrošnji jer je potrošače obeshrabrila visoka inflacija koja je viša od ciljanih dva posto već 15 uzastopnih mjeseci. Na kvartalnoj razini osobna je potrošnja smanjena za 0,2 posto, nasuprot očekivanja rasta od 0,1 posto.

U cijeloj 2023. nominalni BDP Japana povećan je za 5,7 posto i dosegnuo je 591,48 bilijuna jena, odnosno 4,2 bilijuna jena prema prosječnom lanjskom tečaju. Njemačko gospodarstvo je pak, mjereno nominalnim BDP-om, poraslo 6,3 posto i vrijedi 4,12 bilijuna eura, odnosno 4,46 bilijuna dolara. Time je Njemačka smijenila Japan na mjestu trećeg svjetskog gospodarstva.

 

21. travanj 2024 10:13