Svijet
StoryEditor

Ikea iz kataloga ‘briše‘ žene

01. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

Poznati švedski proizvođač namještaja Ikea u svojem je katalogu za tržište Saudijske Arabije, retuširao sve fotografije sa ženama na njima.

Svi njihovi katalozi, koji se printaju u gotovo 200 milijuna kopija na 27 jezika u 38 zemalja svijeta, gotovo su identični sadržajem, a jedina prava razlika je u onom tiskanom za saudijsko tržište, gdje žene nemaju pravo glasa, ne smiju voziti automobile ili se slobodno kretati po ulicama, prenosi The Local.

U toj saudijskoj verziji kataloga, sve žene koje se pojavljuju na fotografijama su retuširane do nepostojanja. U britanskoj verziji i drugim europskim verzijama, to nije slučaj. Fotografije koje možete vidjeti spojene, preuzete su s internet verzija tih kataloga i zorno prikazuju kako se radi o istom kadru, u kojem u saudijskoj verziji žena jednostavno ne postoji.

Nije to jedini primjer, a Ikea se nije zaustavila samo na uklanjanju ženskih modela sa svojih fotografija za saudijsko tržište, već su uklonili i jednu od svojih dizajnerica.Švedska ministrica trgovine Ewa Björling, iako se nije izrijekom referirala na Ikeu, dala je do znanja medijima što misli o retuširanju fotografija na taj način. - Nemoguće je retuširati žene van stvarnosti - rekla je za Metro.

- Te fotografije su još jedan žalostan primjer koji pokazuje kako je još uvijek pred nama dug put do spolne ravnopravnosti u Saudijskoj Arabiji - istaknula je švedska ministrica. Švedski odvjetnik Claes Borgström, koji je u periodu između 2000. i 2007. godine bio pučki pravobranitelj za ravnopravnost spolova u toj zemlji, rekao je kako bi Ikei bilo bolje da ‘se u potpunosti kloni saudijskog tržišta‘.

27. travanj 2024 11:58