Svijet
StoryEditor

Industrijski sektor eurozone na putu oporavka

01. Veljača 2013.

Industrijski sektor eurozone na putu je oporavka, pokazalo je najnovije istraživanje londonske tvrtke Markit, čiji je indeks u siječnju dosegnuo najvišu razinu u 11 mjeseci.

Indeks menadžera nabave (PMI) za industrijski sektor eurozone dosegnuo je u prvom mjesecu ove godine 47,9 bodova, što je njegova najviša vrijednost u jedanaest mjeseci. Markit je time povisio početnu procjenu njegove vrijednosti za siječanj, koja je iznosila 47,5 bodova. U prosincu indeks je iznosio 46,1 bod.

Industrijska se proizvodnja u eurozoni u siječnju smanjila jedanaesti mjesec zaredom, ali najsporijim tempom od početka silaznog trenda, primjećuju u Markitu. Naglo je ublažen i pad novih narudžbi.

Podaci za pojedine članice eurozone ponovo očituju velike razlike, pa je tako industrijska proizvodnja u Njemačkoj porasla prvi puta u deset mjeseci zahvaljujući stabilizaciji novih poslova i novih izvoznih narudžbi. Rast su zabilježile i Nizozemska i Irska.

U Francuskoj je pad aktivnosti u industrijskom sektoru ponovo ubrzao u siječnju, ističu u Markitu, upozoravajući na najbrži pad proizvodnje i industrijskih narudžbi u tri i pol godine.

Pokazatelji upućuju na zaključak da je industrijski sektor eurozone nadomak stabilizaciji, nakon što je u većem dijelu prošle godine bilježio pad, konstatirao je glavni ekonomist Markita Christ Williamson.

- Ako ne dužnička kriza u regiji ponovo ne pogorša, podaci potkrepljuju očekivanja da je eurozona na dobrom putu da ponovo zabilježi rast aktivnosti najkasnije od sredine 2013. -naglasio je Williamson.

27. travanj 2024 00:45