Svijet
StoryEditor

iPhone proglašen kineskim državnim neprijateljem

15. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Kineska državna televizija, CCTV, proglasila je Appleov iPhone prijetnjom nacionalnoj sigurnosti zbog mogućnosti tog smartphonea da prati lokaciju korisnika.

Riječ je o funkciji ‘Frequent Locations‘ koja omogućava lociranje korisnika i otkrivanje informacija o njima.- To su iznimno osjetljivi podaci. Onaj tko pristupi tim informacijama može dobiti uvid u ekonomsku situaciju cijele države, a možda čak i državne tajne. – izjavio je jedan analitičar.

Iz Applea tvrde da su u potpunosti fokusirani na zaštitu privatnosti korisnika Appleovih uređaja te da se ne može doći do informacija o korisnicima preko te lokacijske funkcije. - Cijenimo trud koji je CCTV uložila u educiranje korisnika o tako važnoj temi te smatramo da je to jako važno. Bitno je da naši korisnici u Kini znaju koja je naša uloga kad je riječ o privatnosti i zaštiti privatnih podataka. Da razjasnimo, ne pratimo lokacije naših korisnika niti planiramo to učiniti. –

Apple je često na meti kineskih državnih medija, koji optužuju tu tvrtku da daje podatke obavještajnim službama SAD-a te traže kaznu za takvo ponašanje. Tvrtku, također, optužuju za lošu korisničku uslugu.

- Apple nikada nije surađivao ni sa jednom vladinom organizacijom u bilo kojoj državi, niti otkrivao podatke. – službeni je odgovor kompanije na takve optužbe.

I druge su kompanije na meti kineskih državnih medija. Tako je u kineskoj vladi zabranjena upotreba operativnog sustava Windows 8.Cisco Systems Inc i IBM Corp također su iskusili ovakve optužbe i zabrane. Nazivaju to ‘Snowdenov efekt‘.

28. travanj 2024 20:38