Svijet
StoryEditor

Kako je Schneider Electric investiciju od 200 tisuća eura vratio u pet godina

20. Travanj 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Prosječna potrošnja energije po metru četvornom u zgradi od 35 tisuća četvornih metara u kojoj je Schneider Electric podstanar od 2008., pala je sa 150 kWh u 2009. na 110 kWh u 2010., a u 2014. na 74 kWh, čime se smanjila potrošnja energije za 50 posto. I svoju su investiciju od oko 200 tisuća eura vratili u pet godina, što je manje od trajanja ugovora o najmu!

Sjedište Schneider Electrica u Parizu, tehnološkog diva, globalnog specijalista u upravljanju energijom i jedne od najučinkovitijih kompanija u svijetu, ogledni je primjerak koji pokazuje da je moguće ostvariti izazove, ponašati se odgovorno prema budućnosti i okolišu te napraviti značajne uštede energije u kratkom vremenu. Pomoću svojih tehničkih rješenja i usluga za pametno upravljanje zgradama i optimizaciju njihovog korištenja, te, naravno, angažiranost i podizanje svijesti zaposlenika, uspjeli su optimizirati potrošnju energije. Imaju čak i desetak košnica na krovu kojim su potaknuli na odgovorno i ekološko ponašanje te ujedno i zaštitu pčela.

Time su stručnjaci Schneider Electrica, francuske kompanije koja je od 9. do 12. travnja, uoči maratona u Parizu čiji su glavni pokrovitelj (Schneider Electric Marathon de Paris), ugostila novinare iz cijelog svijeta, započeli prezentaciju o svom poslovanju. Schneider Electric, istaknuto je, radi inovativnu tehnologiju koja mijenja prostor u kojem živimo i radimo.

Zgrade su, naime, najveći svjetski potrošač energije u svim gospodarskim sektorima. ‘Zaslužne‘ su za 40 posto globalne potrošnje energije, 25 posto potrošnje vode, 40 posto globalnih resursa i 30 posto emisija stakleničkih plinova.

- Benefiti upravljanja energijom su brojni: od poboljšanja profitabilnosti i konkurentnosti, boljeg razumijevanja ulaganja i targetiranja investicija, smanjenja energetske ovisnosti do smanjenja utjecaja na okoliš. Važno je znati gdje ste i gdje želite ići, a od samog iznosa investicije, važniji je povrat investicije. Može se početi s malim stvarima kao što je, primjerice, gašenje svjetla – istaknuo je Bertrand Guarinos, direktor za energetsku učinkovitost i okoliš, naglasivši da su održiva razvojna politika i inovativna tehnologija neki od ključnih faktora za uspjeh. - To je proces, nastavio je, koji zahtjeva vještine, edukaciju te promjenu ponašanja.

Pametne zgrade moraju pridonijeti i komunicirati sa svojim širim ekosustavima, poručili su Schneiderovi stručnjaci, stoga kompanija, koristeći svoje sjedište kao primjer, želi pokazati kako će se svaka zgrada moći spojiti na pametne mreže, postati živ organizam te integrirati s drugim dijelovima pametnih gradova u budućnosti: obnovljivim izvorima energije, električnim automobilima...

Budući da je električna mobilnost sastavni dio sutrašnjih pametnih gradova te odgovor na klimatske promjene, već su počeli s pružanjem rješenja iz tog segmenta. Ispred njihovog sjedišta mogu se uočiti parkirna mjesta i tri stanice za punjenje električnih automobila. Razvili su EVlink infrastrukturu za punjenje električnih automobila koju izrađuju u tvornicama u Francuskoj i u SAD-u, i koja je dostupna u više od 40 zemalja svijeta. O izazovima koji su postavljeni pred pametne gradove govorio je Sharbel Aoun, stariji potpredsjednik zadužen za razvoj strategije u području pametnih gradova. Najveći su urbanizacija, industrijalizacija i digitalizacija i od 4400 gradova diljem svijeta, njih 88 će do 2025. postati pametnima.

- Pametan grad je jezgra gradske učinkovitosti. Podrazumijeva integraciju tehnologije u strateški pristup održivom razvoju. Dakle, on strateški pristupa tehnologijama s naglaskom na održivost i efikasnost, a pritom zahtjeva suradnju države, udruga, privatnih investitora te raznih gospodarskih sektora – naglasio je Aoun, navevši primjer Bostona koji je uveo sustav upravljanja energijom u sve gradske poslove, što uključuje nadzor i upravljanje nad 350 objekata, 850 semafora na raskrižjima, 64 tisuća uličnih svjetala te cijeli vozni park od 3100 automobila i autobusa.

Osim u tom segmentu gdje Schneider Electric nudi svoja rješenja, bilo je govora i o drugim područjima njihova djelovanja, poput primjerice Interneta stvari (Internet of things), odnosno povezivanju uređaja putem interneta, upravljanju pametnim mrežama, itd. Novinari su imali priliku posjetiti i SAP u Parizu, jednu od najvećih svjetskih proizvođača softverskih rješenja, njihov podatkovni centar te se upoznati s najnovijim tehnološkim ‘igračkama‘.

26. travanj 2024 02:14