Svijet
StoryEditor

Karl Sevelda imenovan novim čelnikom Raiffeisena

07. Lipanj 2013.

Austrijski Raiffeisen Bank International (RBI) imenovao je danas veterana Karla Seveldu nasljednikom Herberta Stepica na dužnosti izvršnog direktora drugog po veličini zajmodavca u srednjoj i istočnoj Europi.

Šezdesettrogodinji Sevelda obavljao je od 2010. dužnost zamjenika izvršnog direktora i čelnika odjela za korporativno bankarstvo. Čelnu dužnost preuzet će odmah, objavio je RBI nakon sastanka nadzornog odbora.

- Karl Sevelda i dalje će biti odgovoran za odjel korporativnog bankarstva dok nazorni odbor ne donese odluku o novoj podjeli funkcijskih odgovornosti - navodi se u priopćenju. Novim zamjenikom izvršnog direktora imenovan je direktor odjela za procjenu rizika Johann Strobl.

Sevelda je diplomirao ekonomiju i sociologiju na Bečkom sveučilištu da bi potom pripremajući doktorat provodio istraživanja za ministarstva znanosti i trgovine. Potom se zaposlio u odjelu za financiranje izvoza u Creditanstaltu, danas UniCreditu.

Na tri godine napustio je Creditanstalt i nakratko se vratio u ministarstvo trgovine. Kratko je vrijeme proveo i u bankama u Britaniji i Sjedinjenim Državama da bi 1998. došao u Raiffeisen Zentralbank (RBZ), krovnu banku RBI-ja, gdje je preuzeo dužnost člana upravnog odbora zaduženog za korporativne klijente.

Stepic je prošlog mjeseca podnio ostavku na dužnost izvršnog direktora RBI-ja kako bi poštedio banku štete koju bi joj mogla nanijeti istraga protiv njega osobno zbog sumnje da je preko off-shore tvrtki kupio tri stana u Singapuru. Njegov odlazak mogao bi potaknuti strukturne promjene ili prodaju imovine u RBI-ju, koji je u 78-postotnom vlasnštvu RZB-a.

27. travanj 2024 12:30