Financije
StoryEditor

EBRD ulaže 60 milijuna eura u zelene obveznice Raiffeisen banke u Hrvatskoj

07. Listopad 2022.
Victoria Zinchukfoto Ratko Mavar

Europska banka za obnovu i razvoj ulaže 60 milijuna eura u obveznice održivosti koje izdaje Raffeisenbank Austria, hrvatska podružnica austrijske Raiffeisen Bank International AG, sudjelovanjem u privatnom plasmanu od 200 milijuna eura, navodi se u priopćenju.

RBA je ove godine postala prva banka u Hrvatskoj koja je uspostavila okvir za održive obveznice, što joj omogućuje izdavanje održivih i zelenih obveznica u skladu sa smjernicama Međunarodnog udruženja tržišta kapitala za održive obveznice. Novo izdanje prva je obveznica održivosti koju je ikad izdala neka banka u Hrvatskoj.

RBA će prihod od izdavanja uložiti u hrvatske projekte koji bi bili prihvatljivi u okviru EBRD-ovog projekta Green Economy Transition.

– Ulaganje RBA u obveznice služi dvama strateškim ciljevima EBRD-a u Hrvatskoj – jačanju lokalnih tržišta kapitala i razvoju zelenog gospodarstva. Udio EBRD-a u ulaganjima u zelene projekte u Hrvatskoj više se nego udvostručio u posljednje četiri godine na više od 60 posto godišnjeg ulaganja. Bankin zeleni portfelj u Hrvatskoj sada seže od vjetroelektrana i izolacije do instrumenata financiranja održivosti – izjavila je Victoria Zinchuk, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Obveznica je također vrsta prihvatljive obveze koja RBA omogućuje apsorbiranje gubitaka i obnavljanje kapitalne pozicije, što joj omogućuje nastavak ekonomskog funkcioniranja tijekom i nakon krize.

Otkako se pridružila Bankarskoj uniji Europske unije 2020., Hrvatska je uskladila svoje propise u bankarskom sektoru s direktivama EU i u potpunosti se uskladila s globalnim regulatornim okvirom za otpornije banke, poznatim kao Basel III.

Ovo je EBRD-ova četvrta kupnja takve obveznice u Hrvatskoj i druga povezana s RBA.

EBRD je do sada u Hrvatsku uložio gotovo 4,3 milijarde eura.

19. travanj 2024 22:32