Svijet
StoryEditor

Mađarska bi mogla sudjelovati u pomoći dužnicima u stranoj valuti

25. Listopad 2013.

Mađarska vlada mogla bi posegnuti u proračun kako bi pomogla dužnicima u stranoj valuti, izjavio je u petak mađarski ministar gospodarstva, signalizirajući prvi puta moguće sudjelovanje države u programu pomoći.

Premijer Viktor Orban dao je bankama rok do 1. studenog da osmisle vlastiti prijedlog pomoći vlasnicima hipotekarnih kredita u švicarskim francima i ostalim valutama, poručivši im da će u suprotnom morati prihvatiti vladino rješenje.

"Moramo pronaći rješenje koje će podijeliti teret između bankarskog sustava, državnog proračuna, a manjim dijelom i dužnika", rekao je ministar Mihaly Varga u intervjuu za javnu televiziju.

Njegova izjava možda signalizira promjenu stava vlade, budući da su državni dužnosnici dosad isključivali mogućnost sudjelovanja države u programu pomoći, tvrdeći da za to nema dovoljno prostora u proračunu za sljedeću godinu.

Ministar je naglasio da će se vladinim paketom, koji će biti predstavljen "u najkraćem roku", odmah nakon 1. studenog, u roku od tri do pet godina ukinuti hipotekarni krediti u inozemnim valutama i smanjiti mjesečne otplate.

"Želimo postići da se iduće godine dužnicima smanje mjesečne otplate za oko 15 do 20 posto ", rekao je Varga.

Dodao je da bi banke zbog programa mogle zabilježiti određene gubitke, ali je odbacio mogućnost jednokratnog, drastičnog rješenja koje bi moglo destabilizirati bankovni sustav.

"Željeli bismo doći do rješenja s kojim će se složiti i sam sektor", rekao je Varga. "No, nisam naivan: bude li to banke koštalo makar samo jednu forintu, one ga neće podržati".

Dodao je da su male šanse za drastično rješenje jer bi ono moglo nanijeti bankarskom sustavu gubitke i do 3.000 milijardi forinti (14,15 milijardi dolara). Nije naveo koliko bi točno vladin program trebao stajati banke i državni proračun.

27. travanj 2024 22:39