Svijet
StoryEditor

Mađarski guverner predstavio mjere vrijedne 4,6 milijarde eura

05. Travanj 2013.

Novi guverner mađarske središnje banke predstavio je paket poticajnih mjera, potencijalne vrijednosti od čak 4,6 milijardi eura, koji ima za cilj poduprijeti rast u posustalom mađarskom gospodarstvu, prenosi europski mediji.

Kako je istaknuo Gyorgy Matolcsy, koji je izazvao kontroverze zbog kreiranja nekonvencionalne ekonomske politike u Mađarskoj dok je bio na dužnosti ministra gospodarstva od 2010. do prošlog mjeseca, novi paket mjera omogućit će jeftinije kredite malim i srednjim poduzećima i smanjiti valutne rizike za kreditore, piše u četvrtak londonski financijski list Financial Times (FT).

Plan je sličan mjerama koje je lani uvela britanska središnja banka Bank of England, dodao je.

-Mađarska se mora okrenuti rastu- kazao je Matolcsy jučer na prvoj tiskovnoj konferenciji otkako je prije mjesec dana imenovan guvernerom.

-Mađarske male i srednje tvrtke dobivaju kredite, ako to mogu, uz kamatnu stopu koja je tri ili četiri puta veća od one koje banke zaračunavaju stranim kompanijama u Mađarskoj. To držimo neprihvatljivim-dodao je.

Središnja banka odobrit će tako beskamatne kredite u iznosu do 250 milijardi forinti (830 milijuna eura) komercijalnim bankama koje će ih potom moći preusmjeriti u kredite srednjim i malim tvrtkama, uz maksimalnu kamatnu stopu od dva posto.

Drugu sastavnicu paketa novih mjera čini iznos od također 250 milijardi forinti, namijenjen kompanijama koje žele kredite u stranim valutama zamijeniti onima u forintama kako bi olakšale teret otplate duga, dodatno otežan zbog slabljenja mađarske valute.

U trećoj komponenti, čije detalje tek trebaju dogovoriti vlada i komercijalne banke, središnja banka planira iskoristiti tri milijarde eura iz deviznih pričuva za smanjenje mađarskog kratkoročnog vanjskog duga za 1.000 milijardi forinti, piše ugledni financijski list.

28. travanj 2024 22:31